Rebarbara pohárkrém

Rebarbara pohárkrém

Hozzávalók: 3 adaghoz

  • 5-6 szál rebarbaraszár,
  • fél citrom leve,
  • 1,5 dl víz,
  • 1,5 evőkanál barna cukor,(nádcukor, egyéb édesítők)
  • ízlés szerint vaníliaaroma,
  • fél csomag vaníliapuding,
  • 1 dl tej (laktózmentes, mandulaital)

Elkészítés:
A rebarbarák levelét levágjuk, megmossuk, külső, szálas rétegüket lehúzzuk, majd 5 cm darabokra vágjuk. Felöntjük vízzel és puhára pároljuk a fűszerekkel együtt. (Oxálsav tartalmát csökkentendő első forráskor a főzővizet célszerű leönteni.) Közben a vaníliás pudingot kikeverem a tejjel, amikor már puha a rebarbara behabarom. Ha savanyú lenne, mert ez egy savanykás növény, akkor még tehetünk bele édesítőt.

 Amint kihűlt, már kész is.

Tálalás:

Tegyünk a pohár aljába összemorzsolt zabkekszet, majd halmozzuk a tetejére a rebarbara pudingot. Végül a tetejét díszítsük eperrel. (nekem nem volt eprem ezért áfonyát tettem rá. Így is nagyon finom lett)

Miért egészséges a rebarbara?

A rebarbara vitamintartalmánál fogva is nagyon egészséges:

  • Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-,K- és niacinvitamin tartalma,
  • Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas szelén és cink van benne.
  • Bővelkedik antioxidánsokban, valamint élelmiszerrost forrás is.
  • Magas a víztartalma, így szuper szomjoltó.

A rebarbarának nagyon alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, így fogyókúrázóknak is ideális. 100 g rebarbara mindössze 16 kilokalóriát tartalmaz.

A rebarbara felhasználása

A rebarbarának számtalan felhasználási módja létezik, csinálhatunk belőle szörpöt, kompótot, lekvárt vagy mártást, tehetjük süteményekbe is. Íze savanykás és arra vigyázzunk, hogy a savanykás íze miatt ne cukrozzuk meg nagyon, mert akkor pont az ellenkező hatást érjük el. Párosíthatjuk gyümölcsökkel: eper, alma, meggy, cseresznye és jól illik hozzá a vanília, a fahéj és a gyömbér is. Elkészítésénél vigyázzunk, mert nagyon hamar szétfő.

Figyelem:

Reumára, ízületi gyulladásra hajlamosak, érzékeny gyomrúak ne, vagy csak kevés rebarbarát fogyasszanak. Hasonlóan jobb az óvatosság bélpanaszok, szűkület, elzáródásos betegségek, görcsök, bélgyulladások esetén is.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterredditpinterestby feather
Facebooktwitterby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .