Egy-két dolog az acai bogyóról

posted in: egészség | 0

acai bogyó

Az acai (ejtsd:ászáj) bogyó hatalmas pálmafákon termő, kicsi, kerek, csonthéjas, sötétlila gyümölcs. Az Amazonas területén őshonos. Az áfonyára vagy fekete olajbogyóra emlékeztető termény ehető, melynek íze egyedien édes-keserű. A gyümölcs elismert az egészség megőrzésében és a fogyókúrában is. Jótékony hatását annak köszönheti, hogy rengeteg tápanyagot tartalmaz, közöttük vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, nyomelemeket és antioxidánsokat.  Antioxidáns tartalma duplája az áfonyának, és harmincszorosa a vörösbornak. Hozzájárul a gyulladásos és daganatos megbetegedések megelőzéséhez Első osztályú immunerősítő hatása van. Megvéd bennünket a vírusos és bakteriális fertőzésektől és egyéb betegségektől. A végtelen sok egészségügyi előnyei mellett egyik legnépszerűbb hatása az acai bogyónak, hogy elősegíti a fogyást. Nagyon sok fogyókúrás termék alapanyaga ez a gyümölcs.

 Étrend-kiegészítőket gyártó cégek értékelése az acai bogyóról:

 Nézzünk szembe a tényekkel, az étrend-kiegészítő cégek nem mindig pontos információt közölnek a fogyasztókkal. Ezek a cégek reklámjaikban csodaszerként hirdetik, a bogyóból készült termékeiket. A kapszulás termékek esetében még inkább igaz az, hogy olyasmit vásárolunk, aminek távolról sem annyira jó a hatása, mint ahogy azt reklámozzák.

Különböző gyártók állításai:

  • Egyes gyártók azt állítják, hogy az acai diéta kapszuláival „450” %-os fogyás érhető el.
  • Még másik cég állítása szerint a gyümölcsből készült termék képes lebontani a felhalmozott zsírt a szervezetünkből.
  • Az acai képes csökkenteni az ételek iránti sóvárgást, javítja az anyagcserét és megakadályozza a mérgező anyagok lerakodásait a szervezetben.

 Vigyázat azonban, ezek az állítások megtévesztőek. A legtöbb egészségügyi szakértő nem támogatja és megkérdőjelezi a reklámban elhangzottakat. Bár igaz, hogy az acai rendkívül hatásos gyümölcs, de csak a kapszulák alkalmazásával nem érünk el mesébe illő fogyást.

 Kalóriatartalma alacsony

 Talán azért ünneplik az acai bogyót a legnépszerűbb fogyasztó ételek és italok kategóriájában, mert kalóriatartalma nagyon alacsony. 10 dkg acai bogyó 100 kalóriát és 6 gramm zsírt tartalmaz.

 Rosttartalma magas

 A gyümölcsnek ehető része a bőre és pépes húsa, melynek köszönhetően rostban gazdag. A növényi rostok nagyon fontosak a szervezet számára, számos betegséget előzhetünk meg rendszeres fogyasztásukkal. Az élelmi rostok fel nem szívódó szénhidrátok, melyek nem csak cukorból állnak, hanem a növényi sejtfal alkotóelemeiből: cellulóz, pektin, nyákanyagok, lignin. Ezek az alkotók emészthetetlenek az ember számára, ezért hívjuk őket nagyon jó „bélseprűnek”, mivel áthaladva az emésztőrendszeren kisöprik a lerakódott salakanyagokat. Megköti a koleszterint, tehát kedvezően hat az erekre, ezáltal a szív működésére. Csökken a vércukorszint. Lassítja a gyomor ürülését ezért több ideig van teltségérzetünk, megelőzi a túlzott kalória bevitelt, így csökken a súlyunk.

Acai bogyó: segíthet a fogyásban?

 Acai bogyó része az egészséges táplálkozásnak. A benne található tápanyagoknak hosszú a listája, ez által alkalmas megvédeni bennünket a krónikus betegségekkel szemben., de lényegében nem más, mint egy tápláló gyümölcs.

 A táplálkozási tanácsadó szerint pusztán az acai fogyasztása egyébként nem garancia rá, hogy a jótékony hatások érvényesüljenek. Számos weboldalon állítják, hogy a bogyó fogyasztása remek fogyókúrás módszer. Azonban, ha ehhez nem társul kiegyensúlyozott táplálkozás és rendszeres mozgás, aligha várhatjuk súlyunk csökkenését.

Az acai hatásaként azonban sokkal több cukrot leszünk képesek feldolgozni, így kevésbé terheljük a szervezetünket. Ami a fogyókúrás hatást illeti: az acai nem ‘fogyasztószer’, viszont nagy mennyiségű növényi fehérje található benne. Ez azzal jár, hogy fogyasztásával rengeteg zsírmentes fehérjét tudunk bevinni, ami nem növeli a test zsírraktárait, viszont segít a sovány izomzat kialakulásában, aminek eredményeként szervezetünk hatékonyabban égeti el a zsírt. Megint csak közvetett hatásról beszélhetünk.

 Részlet: http://www.vitalitas-magazin.hu/fuveszkert/acai-bogyo-az-antioxidans-bomba

Részlet: http://www.livestrong.com/article/121479-acai-berry-benefits-side/

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/10872/miert-van-szukseg-rostokra

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .