A tök felhasználásáról

posted in: egészség | 0

Az egészséges étrendbe könnyen beilleszthető, vitaminokban gazdag és széleskörűen felhasználható növényünk a tök. Az ősz beköszöntével országszerte kedvelt fesztiválok szórakoztatják a látogatókat.

SAM_2808

Ezek közül is egyre népszerűbb a tökfesztivál. Nem véletlenül, mert ebből a növényünkből sok értékes táplálék készíthető. A hét végen egy őrségi kisfalú tökfesztiválján vettem részt, ahol láthattam, hogy mi minden készíthatő az őszi színekben pompázó tökből.  Ehetjük a húsát, főve és sütve, egyes fajták magját pirítva, illetve bizonyos fajták magjából tökmagolaj készíthető. A tökmagliszt is egyre nagyobb tért hódit a maglisztek között.

A tök termesztése, fogyasztása több száz éves múltra tekint vissza. A népszerűségét bizonyítja, hogy a tököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelik és fogyasztják!

Érdemes megismerkedni a fajtáival felhasználási körével, a bennük rejlő vitaminokkal.

Hazánkban 5 fő fajtáját termesztik: főznivaló, sütnivaló, olajtök, takarmánytök és dísztök.

A legtöbb tökfajta ehető. A kereskedelemben első sorban ezek a fajták jelennek meg. De érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták tartalmaznak sok keserű anyagot (Cucurbitacin).

Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek nagy mennyiségben elfogyasztva, de ízüket érezve, senki nem fog nagy mennyiséget elfogyasztani belőle.

Tökfajták:

Főzőtök

Táplálkozási értékét a benne lévő C- és A-vitamin, valamint a szénhidrát növeli. Felhasználhatjuk főzelékek, levesek és kompót készítéséhez. Magja pirítva csemege is lehet, de prosztatabetegségek megelőzésére is használható. Édeskés ízű virágja is ehető.

Spárgatök

Termése henger alakú, enyhén bordázott. Húsa zöldes fehér, vastag, héja sárga. Friss fogyasztásra és hűtőipari feldolgozásra is alkalmas.

Csillagtök vagy patisszon

Az 1970-es években jutott hozzánk. Íze semleges, emiatt sokféleképpen ízesíthető. Elkészíthető kirántva és pörköltnek is. Minél zsengébb, annál finomabb.

Cukkini

Rendkívül változatosan elkészíthető, a legtöbb diétásba beilleszthető. Nem okoz puffadást, mint a rostgazdag ételek többsége, ráadásul igen csekély az energiatartalma.

Laskatök

A laskatök jellegzetessége, hogy húsa főzés során a rostnyalábok alapján oszloposan csíkokra válik szét. Csak éretten szedhető le, mert a zsenge termés keserű.

Sütnivaló típusok

·         Orange, vagy sonkatök, vagy kanadai sütőtök
·         Óvári hengeres
  • Hokkaido

Régóta ismert és termesztett növényünk, tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké és jóval táplálóbb is. A sütőtök kedvező élettani hatással bír. Kutatások támasztják alá, hogy kálciumban, cinkben, mangánban, rézben, vasban, foszforban, C-vitaminban, karotinban,  B1, B2, B6 vitaminokban  és folsavban gazdag, ez által  egészségmegőrző, gyógyító hatása van. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére, megfázás esetében, is alkalmazható. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket. A népi gyógyászat szerint hashajtóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök segíti a máj működését, jótékonyan hat a szív és koszorúér problémák megelőzésében. Fogyókúrázóknak is ideális, mert kalóriatartalma alacsony!

Talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé. Érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe történő beillesztésre. Akkor kell szedni, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkor a keményítőtartalma több-kevesebb részben elcukrosodott. Fagymentes, hideg helyen jól tárolható.


Olajtök

A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag tökmagolajat Ausztriában főként étkezési célra, salátákhoz használják, hazánkban leginkább gyógyhatású étrend-kiegészítőként fogyasztják. Csökkenti a vér káros koleszterin-szintjét, de főként húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén javallják. A gyógyszeripar a tökmagolaj-kapszulákat a húgyúti panaszok kezelésére ajánlja (60 darabot bő kétezer forintért).

Az olajtök legjelentősebb termelője és felhasználója Ausztria, azon belül is Stájerország. Innen terjedt el az olajtök termesztése, ennek megfelelően hazánkban a Nyugat-Dunántúlon jóval nagyobb hagyományokkal rendelkezik, mint az Alföldön.

Dísztök

A dísztök Amerika trópusi részé­ről származik, de gondozással más helyen is megteremhet. .Dekorációként is jelen  lehet otthonunkban.

4751-halloween-toklampas-keszitese-06A növényből töklámpást és egyéb tökből készült díszeket készíthetünk a gyerekek kedvenc ünnepére, Halloweenre. Nagy lelkesedéssel vesznek részt a munkálatokban és kellemes családi program is lehet a tök faragása.

A sokféle felhasználás közül egy, ami nem éppen megszokott, de nagyon finom.

sütüötök lekvár

Narancsos sütőtöklekvár

Az ősz beköszöntével indulhat a befőzés! Az alapanyagok nemcsak gyümölcsök lehetnek. Készítsünk különleges zöldségdzsemeket is!

Hozzávalók: 500 g sütőtök (csak a húsa legyen ennyi, tisztán), 1 narancs leve és héja, 1 narancs húsa, kb. 1 dl víz, cukor (ízlés szerint, de el is hagyható), 1 csomag dzsemfix.

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, és nagyon apróra vágjuk. 1 narancs héját éles késsel vékonyan levágjuk úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész maradjon a héjon, majd a narancshéjat pár milliméter vékonyra felaprítjuk. A narancs levét kicsavarjuk, félretesszük.

A másik narancsot meghámozzuk úgy, hogy a héj alatti fehér részek ne maradjanak a narancshúson, majd a narancsot kockára vágjuk.

A sütőtököt a narancslével, a vízzel, valamint a kockára vágott naranccsal együtt pároljuk, amíg a sütőtök meg nem puhul.

Ezután burgonyanyomóval átnyomkodjuk (nem kell teljesen pépesre), hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot (a mennyiség függ attól, mennyire édes a sütőtök, ezért kóstoljunk, de az édesítés akár el is hagyható) 1 csomag dzsemfixet, felforraljuk, majd további 3 percig főzzük.

Azonnal előkészített, tiszta üvegbe töltjük. A tetőt rácsavarjuk és az üveget a fejére állítjuk legalább 5 percre.

(A recept forrása: www. nosalty.hu)

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .