Kellemetlen tünetünk: a puffadás

posted in: egészség, Egyéb | 0

puffadás olyan kellemetlen jelenség, mellyel mindannyian találkoztunk már, a legtöbbünknek rendszeresen visszatérő problémája. És bár rengeteg embernek jelent napi szintű, komoly diszkomforttal járó problémát, általában mégsem gondolunk bele, mi okozhatja, vagy hogyan lehetne a puffadást megszüntetni.

A legtöbb esetben a megoldás rendkívül egyszerű, hiszen sokszor nem okozza más a puffadást, mint bizonyos rossz szokásoknak köszönhetően túl sok levegőt nyelünk. Ilyen lehet például:

  • a kapkodó étkezés,
  • a stressz,
  • a gyakori levegőnyelés,
  • vagy éppen a rágózás,
  • ha nagyobb mennyiségű szénsavas italt, üdítőt fogyasztunk,
  • a dohányzás,
  • a rossz étkezési szokások

A rossz szokásokon kívül azonban más is van, aminek tünete lehet a puffadás

Egészségügyi oka is lehetnek, a szervezet rendellenes működése is kiválthatja ezt a jelenséget. Ilyen lehet a bélrendszer káros, felszívódni nem képes anyagokkal való telítődése is.

A táplálkozás során megesik, hogy a bélrendszerben olyan, félig megemésztett anyagok tapadnak meg, amelyek nem képesek megfelelően felszívódni a szervezetben, de a kiürülés sem valósul meg. Ezek az anyagok a bélrendszerben kezdenek el lebomlani, ami a szervezet működése számára több szempontból is nagyon rosszat jelent. Mindjárt az első negatívum, hogy így még a hasznos tápanyagok sem képesek felszívódni, így a szervezet még több élelmet követel, így ördögi körbe kerül, amely elhízáshoz vezet. A belekben bomló anyagok pedig nem csak toxinokat juttatnak a szervezetbe, de a bomlás melléktermékeként gázokat is termelnek, amelyek puffadáshoz vezet.

  • A rosszul megválasztott élelmiszerek és azok helytelen elkészítési módjai
  • Végül ne feledkezzünk meg az antibiotikumokról sem, amelyek a jótékony bélbaktériumok kipusztításával válthatnak ki puffadást.

Mivel védekezhetünk ellen?

Az étrend átállításával

  • Az élelmiszerek helyes kombinálásával
  • Helyes elkészítési mód alkalmazásával
  • Béltisztításokkal
  • Puffadás gátló fűszerek használatával (édeskömény, ánizs és kapor, gyömbér, petrezselyem, fokhagyma, pitypangtea, borsmentaolaj)
  • Mozgással,
  • Forróvíz ívásával

A szokásokon változtatni nehéz, hiszen nem könnyű leszokni a dohányzásról, vagy rendszeresen, tudatosan odafigyelni arra, hogy a megfelelő tempóban étkezzünk, de ezek a tényezők akaraterővel befolyásolhatóak. Ha sikerül változtatnunk rajtuk, az szinte azonnal eredményes lesz a puffadás megszüntetésében is.

Mindig fontos, hogy a táplálkozás rostban gazdag legyen, bő folyadék javasolt, mely leginkább szénsavmentes víz legyen, emellett rendszeresen ajánlott fogyasztani probiotikumokat. Az egyszerű szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a fehér lisztet, a cukrozott vagy szénsavas üdítőket, a puffasztó vagy székrekedést okozó ételeket kerülni szükséges. Alapvető, hogy mindenki saját szervezete ismerőjeként kitapasztalja, mely táplálékokra reagál fokozott felfúvódással, és azokat zárja is ki a napi étrendjéből. A tápanyagokban gazdag bázikus, lúgosító (gyümölcsökben, zöldségekben, teljes értékű gabonában megtalálható) étrenddel elkerülhetőek a felfúvódással járó kellemetlen panaszok.

Az élelmiszerek helyes kombinálásával és megfelelő sorrendben történő fogyasztásával szintén elkerülhető a puffadás. Például azáltal, hogy étkezéseinket a gyorsan emészthető táplálékokkal kezdjük (gyümölcsök), és csak ezután fogyasztjuk a nehezebben emészthető ételeket (húsok), felkészítjük emésztőrendszerünket a könnyebb emésztésre.

Ezek mellett, a napi rendszerességgel végzett testmozgás is javasolt. Sok esetben hasznos lehet táplálkozási napló vezetése, ilyenkor könnyen fény derül a panaszt okozó élelmiszerekre. Naponta ötszöri nyugodt, kis étkezés is javasolt

Nem utolsósorban, a helyes elkészítési mód is rengeteget számít. Számos, puffadásgátló fűszer (római kömény, ánizs, koriander) használatával könnyíthetjük az egészséges, de gázképző élelmiszerek megemésztését.
A természet patikájából

kapor

Édeskömény, ánizs és kapor

Ezek mindegyike külön-külön is ellazítja az emésztőtraktus izmait, így az összegyűlt gáz feltűnésmentesen távozik.

Gyömbér, petrezselyem, fokhagyma

Kitűnő lehetőség a puffadás ellen a gyömbértea, vagy a friss gyömbérgyökér és a petrezselyem is kiváló felfúvódás ellen. A friss fokhagyma serkenti az emésztést, és hatékony a baktériumok, paraziták ellen is. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében friss fokhagymát használjunk.

Pitypangtea, forró víz, borsmentaolaj

A puffadás enyhítésére igyunk pitypangteát, keverjünk friss pitypangot a salátánkba, vagy adjuk a szárított növényt fűszerként a főtt ételekhez. Már másfél dl forró víz is elegendő a kellemetlen gázképződés elkerülésére. Ugyanezt a hatást érjük el, ha két csepp borsmenta illóolajat keverünk egy fél csésze hideg vízbe, és azt naponta többször kortyolgatjuk.

 Életmódváltással

Mozgás

A mozgásnak kiemelkedő szerepe van az emésztőrendszerünk helyes működésében. Hatására a belekbe szorult levegő felszabadul, a vele járó fokozott szívverés pedig stimulálja a belső izmok összehúzódását, ennek hatására pedig mérséklődik a puffadás és a székrekedés. Tehát minél aktívabb életvitel miatt  gyorsul az emésztés, és így ritkábbak lesznek a felfúvódások. Jó hír, hogy már napi 5 perc séta is beindítja az emésztési folyamatokat a gyomrunkban.

Béltisztítás

A rendszeres béltisztítás során távoznak a belekben felgyűlt, erjedő ételmaradványok. Ha a bélflórát ily módon megszabadítjuk ezektől a toxikus anyagoktól, már is elkerülhetjük a felfúvódásokat.

Több víz

Közhiedelem, hogy minél több folyadékot iszunk, annál jobban felpuffadunk. Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy legalább napi másfél liter vizet igyunk meg, ezáltal emésztésünket serkentjük.

Láthattuk, a felfúvódás kellemetlen érzését elkerülhetjük, ha bő folyadékban, rostban és probiotikumban gazdag táplálékokat fogyasztunk. Ennek a tudatosságnak a kialakulására nyugodtan hagyjunk időt, az „átálló” életmódot fokozatosan is elérhetjük, akkor talán egy életre szól majd a változtatás.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/haspuffadas/8453/puffadas-es-teltsegerzes-a-kezeles
http://www.meregtelenites-dieta.com/puffadas

12 tipp puffadás ellen

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .