Ökó-sarok telis-tele házipraktikákkal

posted in: Egyéb, házi praktikák | 0

Kedves Olvasóim!

Biztos mindannyian már valaha könyvből, újságból és szájhagyomány útján találkoztunk számos természetes alapanyag felhasználásával készült praktikával, tanáccsal, ötlettel. Sokat már nagyanyáink is használtak közülük. Többször gondoltam már, hogy én is megpróbálom beépíteni a hétköznapjaimba, de kevés kivételével feledésbe merültek a hasznos házi praktikák. Most a blogomat felhasználva elhatároztam, hogy „Ökó-sarok” néven ezeket az egyszerű, házilag könnyen és olcsón elkészíthető környezetbarát ötleteket összegyűjtöm. Ezúton kérlek Téged is, ha ismersz ilyet, segíts nekem a gyűjtésben és írd meg nekem, hogy megoszthassam másokkal a te külön bejáratú házi praktikádat is. Email-címem a szokásos: angelit@angelitkristaly.hu Ízelítőül és kedvcsinálóként elkezdem most a sort. Köszönöm a fáradozásodat.

Mire jó az olívaolaj a főzésen kívül?

Szőrlabda ellen

Tegyünk a macskaeledelbe egy teáskanál olívaolajat és ezzel „beolajozzuk” a beleket. Így azokat a szőrszálak, amiket a macska mosakodás közben lenyel, könnyedén távoznak és nem alakulnak  szőrlabdává a pici gyomrában. Ezzel kivédhetjük a szőrlabda miatt kialakult gyomor- és bélrendszeri tüneteket, székrekedést.

Bútorápolásra

Ha nem vegyszerrel akarjuk bútorainkat ápolni, hanem természetes ápoló és tisztító szerek hívei vagyunk, akkor készítsünk olívaolaj tartalmú házi tisztítószert. Keverjünk össze 1 csésze olívaolajat, 25 csepp citromfűolajjal, ¼ csésze ecettel és tegyük egy szórófejes félliteres flakonba, tegyünk bele annyi vizet, hogy a flakon tele legyen és rázzuk jól össze. (Használat előtt mindig rázzuk össze).

Szemfesték lemosás olívaolajjal

A szemünk nagyon érzékeny és az üzletekben kapható szemfesték-lemosókban sok kemikália található, ezért inkább használjuk a smink eltávolítására az olívaolajat. Tegyünk egy kozmetikai korongra néhány csepp olajat és ezzel távolítsuk el a szemfestéket. Nem csak a festéket távolítjuk el, de a szem környékét is ápoljuk közben és az apró ráncok eltűnnek.

Házilag készített öblítő szer

Az üzletekben található öblítőkben egészségünkre káros vegyszerek lehetnek. Nagyon sok embernél allergiás reakciót váltanak ki. Készítsünk otthon házilag egészség- és környezetbarát antiallergén öblítőt.

Ehhez szükségünk lesz:

  • 10 g szódabikarbónára,
  • 150-200 ml forró vízre
  • 8 dl almaecetre
  • 20 csepp illóolajra és egy
  • 3 literes palackra (üveg)

A palackban keverjük össze a forró vízzel a szódabikarbónát. Várjuk meg, míg a pezsgés megszűnik ezután adjuk hozzá az illóolajat és jól rázzuk össze. (Használat előtt mindig rázzuk fel)

Ruhaillatosító készítése házilag

Egy kis tálba tegyünk rizst, levendulát, szegfűszeget,vagy szárított narancshéjat és néhány csepp illóolajat, majd keverjük jól össze. Maradék anyagból varrjunk kis zacskókat majd az összekevert illatosító anyagot tegyük a tasakokba. Tegyük a ruhásszekrénybe és nem csak jó illatosak lesznek a ruháink, de a molyokat is elűzi.

Mire használhatjuk a hajlakkot a frizura készítésén kívül?

Cipőnket fényesen, tisztán tartja

Tisztítás után fújjuk le hajlakkal cipőnket, így biztosan tovább marad fényesen és ritkábban kell majd  tisztítani.

Szőrteleníti a kárpitot.

Ha van háziállatunk (kutya, macska) köztudottan sokat kell az elhullajtott szőre miatt takarítani. Hajlakk segítségével könnyedén tudjuk a bútorokról letakarítani a szőrszálakat.

Vegyünk egy száraz ruhát és fújjunk rá hajlakkot és töröljük át vele a kívánt bútor felületét. A kihullott szőrszálak hozzátapadnak a textilhez és bútoraink szőrmentesek lesznek

A befőttes üvegről könnyedén leszedi a címkét.

Sokszor a befőttes üvegről a címkét csak úgy tudjuk eltávolítani, hogy egy ragacsos réteg még rajta marad. Fújjuk be hajlakkal az üveg külsejét és a szokásos módon mossuk le bő vízzel. Ezzel a módszerrel garantáltan feltudjuk oldani a ragasztót.

A körömlakkot gyorsan megszárítja

Ha a kifestett körmünkre 15 cm-ről hajlakkot fújunk, a körömlakk pillanatok alatt megszárad.

A vágott virág tovább marad friss

A vágott virágra fújjunk hajlakkot, majd lógassuk fejjel lefelé őket addig, míg a hajlakk megszárad rajtuk. Ezután tegyük a vázába és a virágaink szirmai biztosan tovább maradnak épek és hosszabb ideig lesz lakásunk dísze.

A mustár segít, ha megégettük magunkat főzés közben.

Főzés közben már biztos sokunkkal előfordult, hogy megégettük magunkat. Első reakciónk ilyenkor, hogy hideg vizet engedünk a sérült felületre. Ha nem szeretnénk, hogy felhólyagosodjon érdemes inkább bekenni valamilyen égési sérülés elleni szerrel, de ha ilyen nincs kéznél, tegyünk az égési sebre mustárt (ez biztos található minden háztartásban). Bármennyire is furcsa, elősegíti a gyógyulást, csökkenti a fájdalmat és megelőzi a felhólyagosodást. Köszönhető ez a mustárban található izotiocianát tartalmának.

Hogyan védekezzünk a rovarok ellen?

Nyáron, a nyitott ablakokon különféle rovarok lephetik el lakásunkat. Az ecettel hatékonyan, természetesen, vegyszermentesen tudunk védekezni ellenük egy szórófejes flakonba tegyünk 1 rész 20%-os ecetet és 2 rész vizet. Jól rázzuk össze és permetezzük körbe az ajtók és az ablakok környékét.

Vannak növények, amelyeket a szúnyogok ki nem állhatnak.

 A felsorolt növényeket ültessük kis cserépbe és tegyük az ablakpárkányra.

  • A bazsalikom illatát a legyek, szúnyogok ki nem állhatják.
  • Macskamenta nem csak a bogarakat tartja távol, de macskáink is nagyon hálásak lesznek érte, mert imádják rágcsálni és boldogok lesznek tőle.
  • Citromfű illatát is utálják a bogarak, ezért lehet az üzletekben citromfűvel átitatott gyertyákat vásárolni
  • Citromillatú kakukkfű szintén alkalmas a szúnyogok távol tartására.
  • Menta nemcsak koktélok kedvelt ízesítője, de a vérszívók ellensége is.
  • Levendula illatát, gyönyörű lila színét mindannyian kedveljük. Nem így a szúnyogok, a bogarak szinte irtóznak tőle.

A növényekből egy kis cserép is elegendő és általában a napos helyet szeretik.

Védekezzünk hangyák ellen sóval

Tavasztól gyakrabban nyitva hagyjuk az ajtókat, ablakokat, ha nem szeretnénk, hogy a hangyák ellepjék otthonunkat szórjunk a bejárati ajtó és az ablakok elé kívülről sót, mert így a hangyák biztosan messziről elkerülik majd a lakásunkat.

Mit tegyünk a poloskák ellen?

 Védekezzünk vizes törölközővel.

Nyitott erkélyajtón a poloskák ellephetik lakásunkat. Védekezzünk ellenük úgy, hogy vizes törölközőt tegyünk ki az erkélyre, éjszakára. Legjobb, ha a törölköző függőlegesen lóg, mert erre másznak a legszívesebben. A törölközőn fennakadt poloskákat áztassuk be mosószeres vízbe, ahol a bogarak majd elpusztulnak.

  • Készítsünk fokhagymaoldatot

Tegyünk fél liter vízbe 4 teáskanál szárított fokhagymaport, vagy reszeljünk bele 1-2 fej fokhagymát. Jól rázzuk össze és kenjük be azokat a területeket, ahol a poloskák bejöhetnek a lakásba. A fokhagyma szaga biztosan távol tartja a rovarokat.

  • Védekezzünk mentaolajjal

Tegyünk fél liter vízbe 10 csepp mentaolajat, vagy 2 teáskanál összetört mentalevelet. A keverékkel kenjük be azokat a helyeket, ahol a poloskák közlekednek. A menta illata is elűzi a poloskákat.

A kóla kiválóan távolítja el a zsírfoltokat.

 A makacs zsírfoltot a ruhából könnyedén eltávolíthatjuk. A mosógép adagolójába öntsünk a mosószer mellé egy kis kólát.  Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik. de ha kipróbáljuk nem fogunk csalódni, mert a zsírfolt úgy eltűnik, mintha ott sem lett volna.

Fogkrém

A fogkrémmel nem csak fogainkat ápolhatjuk, de számtalan más dologra is használható környezet kímélő módon.

  • Cipő elszíneződése:

Könnyedén hófehérré varázsolhatjuk sportcipőnk fehér gumis talp részét úgy, hogy egy kis kefére tegyünk fogkrémet és dörzsöljük át vele az elszürkült talp részt. Az elszíneződésnek semmi nyoma sem marad, olyan lesz mint új korába.

  • Ezüst égszerek tisztítása:

Ezüst karkötőink, nyakláncaink, gyűrűink újként ragyognak, ha néha áttöröljük őket egy kis fogkrémes ronggyal.

  • Szagtalanító:

Ha hagyma vagy hal pucolás után kezünk átveszi a kellemetlen szagokat szappan használat helyett kenjük be fogkrémmel , majd mossuk le. Rögtön eltünteti a kellemetlen szagokat.

  • Telefonképernyő tisztítása:

Egy kozmetikai korongra tegyünk egy pici fogkrémet és dörzsöljük át vele a telefon képernyőjét, majd ezután egy száraz törlőkendővel távolítsuk el. Csillogó villogó képernyőt kapunk.

  • Zsír, vízkő, szennyeződések eltüntetése:

Vegyünk egy szórófejes flakont és töltsük bele 2 dl kólát, nyomjunk bele egy kis fogkrémet. Rázzuk jól össze a flakon tartalmát, majd fújjuk a szennyeződésekre. Az eredmény nem marad el, már 1-2 percen belül látható.

  • Vasaló talpát tisztítja:

A vasalótalp éget foltjait is eltünteti. Dörzsöljük át jó alaposan egy fogkrémes papírtörlővel, majd tisztítsuk meg a fogkrémtől a vasaló talpát.

  • Autó fényszóróját is meg tisztítja?

Kenjük be alaposan fogkrémmel, dörzsöljük át, azután erős vízsugárral mossuk le.

  • A fogkrém boríték leragasztására is kiválóan alkalmas.
  • Cumisüveg szagtalanítása:

Ha a cumisüveget átjárja a megromlott tej szaga nagyon nehéz szagtalanítani, tegyünk bele egy kis fogkrémet és jól rázzuk össze vízzel. majd öblítsük ki jó alaposan.

  • Eltünteti a pattanásokat:

A pattanásokat kenjük be este fogkrémmel és reggelre szinte nyoma sem marad a piros kis göböknek.

  • A leégésre is kiváló

Ha strandolás után bőrünk nagyon megpirul, kenjük be este a leégett bőrfelületet és reggelre már látszik is a javulás.

  • Ingek, gallérok fehérítésére

A fogkrém nem csak folttisztításra, de fehérítésre is használhatjuk. Kenjük be fogkrémmel az ing gallérját és dörzsöljük át alaposan, hagyjuk hatni fél órát, majd mossuk ki. Az ing újra visszanyeri fehér színét.

  • Hézag kitöltő:

Nem gondolnánk, de igaz, hogy egy kis fehér fokrém eltünteti a szögek helyét a fehér falon. A falon lévő lyukba nyomjunk egy kis fehér színű fogkrémet és a felesleget egy kés lapjával töröljük le. Ha megszáradt senki nem mondja meg, hogy ott lyuk volt korábban.

  • Zsírkréta nyomok eltüntetése

A gyerekek által használt zsírkréta gyakran nyomot hagy az ülőgarnitúrán. Tegyünk egy nedves szivacsra fogkrémet és dörzsöljük be a foltot. Azonnal eltünteti őket.

Házilag a lelógó petyhüdt szemhéj ellen

Az idő múlásával sajnos a szemhéjunk megereszkedik. A lógó szemhéj annak „köszönhető”, hogy a bőr elveszti tartását és rugalmasságát, mert csökken a kollagén termelődés. A duzzadt szemhéjat azonban okozhatja még az is, ha túl kevés folyadékot- vagy túlzottan sok sót fogyasztunk, illetve a kialvatlanság miatt is kialakulhat. Tünete lehet még a pajzsmirigy rendellenes működésének is. Néhány idegrendszert érintő betegségek miatt is csökkenhet a szemhéj izmainak tartása, így a szem álmosnak, az arc nyúzottnak tűnhet.

 Nem csak plasztikai beavatkozással, de természetes alapanyagokkal is érhetünk el eredményt a lelógó petyhüdt szemhéj ellen.

Aloe vera:

Keverjünk össze:

  • 4 teáskanál joghurtot,
  • 4 evőkanál aloe vera gélt,
  • 2 teáskanál zablisztet,
  • 5 szelet hámozott, reszelt uborka

A hozzávalókat keverjünk össze és 20 percig hagyjuk hatni szemhéjon majd mossuk le hideg vízzel.

Tojásfehérje:

Első lépésként távolítsuk el a sminkünket az arcunkról, majd válasszunk szét egy tojás fehérjét a sárgájától és egy kozmetikai kendőt mártsunk a fehérjébe, úgy, hogy ne csöpögjön. Tegyük a szemhéjunkra és hagyjuk hatni addig, míg a tojás fehérje megszárad. Végül mossuk le.

Kamillatea- filter

A kamillatea gyulladáscsökkentő hatású, így a szemet is nyugtatja, frissíti. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha a filtert rövid ideig beáztatjuk és rövid ideig a hűtőbe tesszük, majd hidegen helyezzük a szemhéjunkra és hagyjuk hatni 20 percig.

Hideg hatás

Alkalmi megoldásként nagyszerűen működik a sokkoló hideg hatás is.

Tegyünk a szemhéjunkra egy jégkockát, vagy ha az nincs akkor egy rövid ideig tegyünk be a hűtőbe egy kanalat, majd ha kellőképpen lehűlt helyezzük a szemünkre. A sokkoló hideg hatására frissíti, fiatalítja a fáradt petyhüdt szemhéjat.

Nincs több álmatlanság, ha kipróbálják a következő egyszerű receptet.

Hozzávalók:

  • 1 kanál organikus méz,
  • 2 teáskanál himalájai só

A hozzávalókat keverjük össze és tegyük egy zárható befőttes üvegbe.

Mielőtt lefekszünk, tegyünk egy keveset a nyelvünk alá. Várjunk addig, míg feloldódik, majd feküdjünk le és azonnal álomba zuhanunk

Másnap biztos energikusan kipihenten fogunk felébredni.

Cserepes büdöske a kártevők ellen

Ha kertünkbe minél kevesebb vegyszert szeretnénk használni. kártevők ellen vessünk be néhány cserép büdöskét.

Konyhakertünkbe az uborka, bab, tök, paradicsom, burgonya, paprika, káposzta félék közzé helyezzük el a cserepes büdöskéket és erős illata miatt messze elkerülik a tetvek, kabócák, kolorádóbogarak, fonalférgek liszteskét (üvegházi molytetűt) a kertünket.

A szúnyogok ellen is hatékonyan tudunk védekezni vele. Tegyük a terasz szélére a virágot és távol tartja a vérszívókat.

Illatos szappannal a kártevők ellen.

Ha bio kertészkedés híve vagyunk, és nem szeretnénk permetezni az éppen érő zöldségeinket, gyümölcseinket próbáljuk ki a következő egyszerű módszert és megdöbbentő eredményt figyelhetünk meg. Vegyünk pár aromás illatú szappant és vágjuk nagyobb darabokra és tegyük néhány kisebb ruha zsákba, amelyeket lehetőleg vékony anyagból, vagy tüllből varrtunk. Ez azért fontos, hogy az illatokat jól átengedje. A szappanos zsákokat helyezzük el a védeni kívánt zöldségesbe karókra akasztva vagy a gyümölcsfa ágaira is akaszthatjuk. A maradék szappant vágjuk sokkal apróbbra, mint az előbb és hintsük be vele a növényeket és a talajukat. A szappan illata távol tartja a kártevőket. A módszer lényege, hogy természetes és még is hatékony.

Mosógépes trükk mosószerfoltok ellen
Ha sötét ruhát mosunk, néha előfordul, hogy a mosószer és az öblítő foltot hagy. Könnyedén megakadályozhatjuk, úgy hogy alufóliából gyúrunk 2-3 nagyobb golyót, amit aztán elhelyezünk a mosógépben a ruhák mellé. Szokásos módon mossunk és meglátjuk a ruháink sokkal szebbek lesznek.

Lefolyó szagtalanítására
Ha a lefolyóból büdös szag jön fel. nagyanyáink házi módszere kiválóan alkalmas a megszüntetésére. Nem kell drága vegyszereket venni, ha a következőket kipróbáljuk.
Hozzávalók:
• szódabikarbóna, vagy sütőpor,
• ecet,
• forró víz,
A lefolyóba tegyünk egy kis pohár szódabikarbónát, vagy sütőport, majd öntsünk rá két kis pohár ecetet. Ne ijedjünk meg, ha elkezd pezsegni, mert ez természetes reakció. Amikor a habzás abba maradt, öblítsük le az egészet forrásban lévő vízzel.

Az ecet felveszi a harcot a kellemetlen szagok ellen.
Az ecet valóságos csodaszer, tudjuk, mert sok mindenre használhatjuk a háztartásban.
Ha a kukánk átveszi a kellemetlen szagokat próbáljuk meg ezt az egyszerű módszert, mellyel teljesen új illatot érhetünk el. Egy szelet kenyeret áztassunk be ecettel és éjszakára tegyük a kukánk aljára. Másnapra minden kellemetlen szag eltűnik a szemetesünkből. Ezt a módszert bárhol bevethetjük a lakásban, ahol szeretnénk megszabadulni a nem kívánatos szagoktól.

Kurkumával a szem körüli sötét karikák ellen

A Föld egyik legegészségesebb, legerősebb fűszere az indiai eredetű kurkuma. A természetes gyógymód követői előszeretettel alkalmazzák. A kínai és ajurvédikus orvoslásban már ősidők óta számos betegség kezelésére használják. Nem csak szervezetünkre van jótékony hatással, de a szépségápolásban is előkelő helyet foglal el.

Csodát tesz a karikás szemmel:

Nincs más dolgunk, mint a kurkumát vigyük fel a szem körüli sötét karikákra és 10 percig hagyjuk hatni. (kicsi natúr joghurttal keverjük el a kurkuma port, úgy hogy pépes állagot kapjunk) Ezután mossuk le langyos vízzel és a sötét karikák eltűnnek.

Indiában a nők kurkumás vízzel mossák le az arcukat, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek.

Pókháló ellen házi módszerrel: 2017-11-26

Ha otthonunkba elszaporodnak a pókok védekezzünk a következő természetes módszer valamelyikével.

Legolcsóbb megoldás, ha gyűjtünk néhány gesztenyét, amit elhelyezünk a lakásunk sarkaiba vagy a bejáratok mellé. A gesztenyében lévő illóolajat a pókok ki nem állhatják.

Jól beválhat:

A borsmenta illóolajból készült keverék is.

Három pohár vízbe keverjünk el 1 evőkanál mosogatószert és egy teáskanál borsmenta illóolajat. Öntsük egy szórófejes flakonba és permetezzük be vele a kritikus területeket.

Fahéjjal is sikert érünk el.

Szórjunk kis tálkákba őrölt fahéjat, a pókok nem szeretik illatát, így távol maradnak.

Dohány

Aprítsunk fel egy kevés dohányt és adjuk egy csésze vízhez, majd hagyjuk ázni egy keveset, majd spricceljük be vele a szobáink sarkait, és a repedések mentén.

Ezüst tárgyak tisztítása vegyszer nélkül:

Ezüstből készült régi ékszerek, evőeszközök, tálcák, dísztárgyak sajnos gyorsan elszíneződnek és veszítenek fényükből. Ha szeretnénk ezüsttárgyaink ragyogását megőrizni és nem szívesen használunk vegyszereket, akkor bátran próbáljunk ki egy egyszerű otthoni megoldást.

Forraljunk fel vizet és tegyünk bele szódabikarbónát és egy összegyűrt alufólia darabot. Az alumínium és a szódabikarbóna együttes hatására mindenféle dörzsölés, kefélés nélkül könnyedén eltávolíthatjuk a szennyeződéseket a féltve őrzött ezüsttárgyainkról. Nem kell mást tennünk, mint a forró vízbe helyezni és néhány percig benne tartani a tisztítani kívánt ezüst tárgyainkat, majd vegyük ki és a hatás garantált.

Amiért a kávé keserű.

Kotyogó kávéfőzővel főzött kávénál gyakran érzünk keserű ízt. Ha betartjuk a következő szabályokat biztos finom feketét tudunk szervírozni.

  • Soha ne hideg vízzel töltsük fel a tartályt, hanem minél melegebbel
  • A kotyogó belsejében lévő szelep fölé soha ne kerüljön víz.
  • Az adagolóját ne tömjük meg túlságosan, mert a víz nem tudja alaposan átmosni.
  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .