Köleskása

köleskása11

 

A köleskása könnyen, gyorsan elkészíthető. Fogyaszthatjuk főételként, reggelire, vacsorára, köretként és desszertként egyaránt .  A köleskása remekül helyettesítheti a reggeli zabpelyhet, de akár pirítósra, salátákra is szórhatjuk.

Amit a kölesről tudni érdemes: Tápanyagban gazdag gabona  A köles gluténmentes, lúgos, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szénhidrát-tartalmának 72%-a keményítő. Fogyókúrázóknak is ideális – kevés kalóriát és sok rostot tartalmaz. Ezen kívül tartalmaz még mangánt, magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot, kovasavat és vasat is. Gazdag B-vitaminban, csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található és hasznos fehérjeforrás is. (fehérjetartalma 10-15%.)

 

Hozzávalók / 4 adag

  • 1 rész köles (2 dl-es)
  • 3 szoros mennyiségű folyadék (6 dl ) ami lehet tej, víz, mandula, tej, kókusztej.
  • 1 csipet só
  • Ízlés szerint méz, cukor, eritrir, nyírfacukor, vagy xilit
  • Én még tettem bele egy kanál chia magot is, amelytől még táplálóbb és egészségesebb ételt kapunk. (Ekkor plusz folyadékot kell adni még hozzá.)

A tetejére tehetünk:  

  • idény gyümölcsöket
  • aszalt gyümölcsöket (szilva, sárgabarack, áfonya, cseresznye, stb.)
  • magvakat (mandulaszirom, mogyoró, )
  • étcsokoládé-reszeléket, vagy diabetikus csokit
  • lekvárt

de ízesíthető még

  • fűszernövényekkel (köménnyel, korianderrel, gyömbérrel, petrezselyemmel, bazsalikommal)
  • finomra vágott vöröshagymával
  • fokhagymával
  • sóval
  • borssal

elkészítése:

 köleskása31

  • A kölest mossuk meg és csöpögtessük le.
  • Vegyünk egy lábost és tegyük bele a folyadékot, szórjuk bele a kölest, hozzáadunk egy csipet sót, és az édesítőt.
  • Kis lángon, időnként megkeverve legalább, 35 percig főzzük. Akkor jó, ha a köles szétnyílt és megduzzadt. (Ha szükséges, önthetünk még hozzá folyadékot.)
  • Ha már majdnem készen van, levesszük a tűzről, egy fedővel lefedjük, és 10 percet állni hagyjuk, ha a kölesszemek az összes folyadékot beitták – elkészült a kásánk.
  • Tányérra szedjük, és gyümölccsel, lekvárral tálaljuk.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterredditpinterestby feather
Facebooktwitterby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .