Ezerarcú paradicsom gyógynövényként is

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, melyet először a dél-amerikai indiánok termesztettek. Európába akkor még kétkedéssel fogadták, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgező. A paradicsom hazánkban is nagyon népszerű és szinte minden veteményes kertben megtalálható, annak ellenére, hogy termesztése sok törődést igényel, mert hő-, fény- és vízigényes. Ma már a szupermarketekben az év minden szakában hozzájuthatunk a különböző fajtájú zöldséghez, de az igazi finom és ízletes paradicsom hazánkban a nyár derekára érik be és ekkor jön el a paradicsomszüret ideje.

A paradicsom igazi gyógynövény a benne található vitaminoknak és a likopinnak köszönhetően.

Mire és miért fogyasszuk? Íme!

Több mint 1000 különböző fitókemikáliát, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

A nyers, érett gyümölcs és a gyümölcslé nagyon hatásos a következőkhöz:

  • vér- és vesetisztító,
  • gyulladáscsökkentő,
  • serkenti a keringést,
  • gátolja az érelmeszesedést,
  • csökkent a koleszterint,
  • a daganatos sejtek képződését és növekedését gátolja,
  • Megelőzi a májbetegséget,
  • csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat,
  • darázscsípés tüneteit kitűnően csökkenti,
  • fogyó- és salaktalanító kúrákhoz kiváló,

A napérlelte, frissen szedett, lédús paradicsomnál finomabb csemege nemigen létezik ilyenkor. Leggyakoribb felhasználási módja a paradicsomlé és lecsó készítése.

De ezeken kívül még nagyon sokféle módon felhasználhatjuk:

  • nyersen,
  • savanyúságnak,
  • levesnek,
  • lekvárnak,
  • mártásnak,
  • passzírozva üdítőitalnak,
  • aszalva,
  • sütve, grillezve,

Íme, néhány recept

A gyömbéres-kókusztejes paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olaj,
  • 1 nagy hagyma finomra aprítva,
  • 2 púpos teáskanál vörös currypaszta,
  • ízlés szerint friss gyömbér reszelve,
  • 6 deci házi paradicsomszósz,
  • 6 deci zöldség- vagy szárnyas alaplé,
  • 2 deci kókusztej,
  • 2 csipet cukor,
  • 2-3 teáskanál citromlé.
  • A tetejére chiliolaj és ropogós hagyma.

Az olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a currypasztát és a gyömbért. Kevergessük néhány másodpercig, amíg el nem kezd illatozni. Öntsük fel és néhány perc alatt (kb 5 perc) forraljuk össze a paradicsomszósszal és az alaplével. Turmixoljuk össze pépesre és végül adjuk hozzá a kókusztejet, de ezzel már ne forraljuk. Ízesítsük egy kevés cukorral és citromlével. Ha azt szeretnénk, hogy simább legyen az állaga szűrjük át. Tálaláskor chiliolajjal és ropogós hagymával tálaljuk.

Zöldparadicsom lekvár

  • 3 kg zöld paradicsom (lehet koktélparadicsom is),
  • 3/4 kg kristálycukor,
  • 1 csomag dzsemfix zselésítő cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 db citrom leve és lereszelt héja

Elkészítése:

Mossuk meg alaposan a koktélparadicsomokat és vágjuk össze apróra (kettőbe) és tegyük egy nagy lábasba. Nagy lángon kezdjük el felforralni gyakori kevergetés mellett, hogy levet eresszen, Amikor már kellő levet eresztett (kb. 40 perc), akkor közepesre vegyük a lángot és folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a cukrot és a dzsemfixet. Innentől kezdve állandóan kevergetés mellett, (hogy nehogy leégjen) újabb egy óra. A kevergetés-rotyogtatás után jöhet bele a citrom leve és a lereszelt héja és még egy 1-1,5 órát kevergessük lassú tűzön. Ha azt szeretnénk, hogy igazán sűrű lekvárt kapjunk, ahhoz kb. 3,5 óra főzés szükséges. Ezután a lekvárt mikróban sterilizált befőttesüvegbe töltjük és fejjel lefelé fordítva, melegben dunsztolva hagyjuk kihűlni.

Sült húsokhoz, vad- és vörös húsokhoz kiváló mártás.

 

 

Olaszok kedvence a sütőben sült paradicsom

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és a paradicsomokat félbe vágva tegyük szorosan egymás mellé. Tisztítsunk meg néhány gerezd fokhagymát, vágjuk apró darabokra és szórjuk a paradicsom tetejére. oregánóval és friss bazsalikommal ízesítsük. A tetejét locsoljuk meg kis olívaolajjal  A sütőt melegítsük elő 200 fokosra és légkeverésen süssük készre a paradicsomokat. Elkészítése egyszerű és gyors. Üde és egészséges ételt kapunk, amely köretnek is kiváló.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply