Ha egészséges, finom és könnyen elkészíthető tortát szeretnénk sütni, akkor a répatorta jó választás. Ugyanis a répa sok bétakarotint és luteint tartalmaz, amik kevésbé hőérzékenyek, így a sütés közben nem bomlanak el. A másik egészséges összetevő a dió, ami nyilván darálva kerül bele. A megsült tészta könnyű állagú és nem szárad ki.
A répatorta, mascarpone krémmel a legfinomabb, de akár betölthetjük baracklekvárral is. De töltelék nélkül, simán csokimázzal leöntve is elkészíthető.
Előnye még, hogy megsüthető egy két nappal a fogyasztás előtt is. De a betöltést inkább aznap csináljuk, néhány órával fogyasztás előtt.
Répatorta mascarpone krémmel:
A tésztához:
- 6-8 db közepes sárgarépa (reszelve)
- 4 db tojás
- 1,5 dl olaj
- 1 tk, só
- 1 tk , fahéj
- 4 ek. narancslé
- 25 dkg cukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer,
- 10 dkg dió (darálva)
- 22 dkg rizsliszt (finomliszt)
- 2 tk, sütőpor
- 1 tk, szódabikarbona,
A krémhez:
- 20 dkg laktózmentes mascarpone krémsajt
- 2-3 ek. cukor (vagy helyettesítő) (a növényi tejszínhab édesebb, abba elég 2)
- 2,5 dl növényi habtejszín
- fél citrom leve
A tészta elkészítése:
- A sárgarépát megpucoljuk és lereszeljük (nagy lyukú reszelőn).
- négy egész tojást a cukorral, csipet sóval habosra keverjük.
- A tojáshoz adjuk az olajat, narancslevet, fahéjat és a darált diót, amit elkeverünk vele, majd a sütőporral, szódabikarbonával elkevert rizslisztet is, és ismét jól elkeverjük.
- A legvégén a reszelt répa kerül bele. Egyenletesen elkeverjük, amíg egy homogén masszát nem kapunk.
- Egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es átmérőjű tortaformába öntjük és egy kanállal simára igazgatjuk
- Előmelegített sütőben kb 30 percig 180°C-on sütjük .Tűpróbával ellenőrizzük hogy ragad-e még a tészta.
A krém elkészítése:
- A krémhez a tejszínt habbá verjük. ( Esetleg lehet hozzá keverni egy csomag habfixálót is, ha pl másnapra készítjük). Összekeverjük a cukorral, mascarponéval és a citrom levével.
- A tésztát, ha kihűlt ketté vágjuk, megkenjük a belsejét, majd kívülről is bevonjuk a torta oldalát és tetejét.
- Tetejét alkalomnak megfelelően díszíthetjük (pl. dekor cukrokkal, marcipánból gyurmázhatunk bébi répákat, pörköltcukorból díszeket készíthetünk, csokimázzal is bevonhatjuk, stb.








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.