Répatorta (nem csak húsvétra)

Ha egészséges, finom és könnyen elkészíthető tortát szeretnénk sütni, akkor a répatorta jó választás. Ugyanis a répa sok bétakarotint és luteint tartalmaz, amik kevésbé hőérzékenyek, így a sütés közben nem bomlanak el. A másik egészséges összetevő a dió, ami nyilván darálva kerül bele. A megsült tészta könnyű állagú és nem szárad ki.

A répatorta, mascarpone krémmel a legfinomabb, de akár betölthetjük baracklekvárral is. De töltelék nélkül, simán csokimázzal leöntve is elkészíthető.

Előnye még, hogy megsüthető egy két nappal a fogyasztás előtt is. De a betöltést inkább aznap csináljuk, néhány órával fogyasztás előtt.

Répatorta mascarpone krémmel:

A tésztához:

  • 6-8  db közepes sárgarépa (reszelve)
  • 4 db tojás
  • 1,5 dl  olaj
  • 1 tk, só
  • 1 tk , fahéj
  • 4 ek. narancslé
  • 25 dkg cukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer,
  • 10 dkg dió (darálva)
  • 22 dkg rizsliszt (finomliszt)
  • 2 tk, sütőpor
  • 1 tk, szódabikarbona,

A krémhez:

  • 20 dkg laktózmentes mascarpone krémsajt
  • 2-3 ek. cukor (vagy helyettesítő) (a növényi tejszínhab édesebb, abba elég 2)
  • 2,5 dl növényi habtejszín
  • fél citrom leve

A tészta elkészítése:

  1. A sárgarépát megpucoljuk és lereszeljük (nagy lyukú reszelőn).
  2. négy egész tojást a cukorral, csipet sóval habosra keverjük.
  3. A tojáshoz adjuk az olajat, narancslevet, fahéjat és a darált diót, amit elkeverünk vele, majd a sütőporral, szódabikarbonával elkevert rizslisztet is, és ismét jól elkeverjük.
  4. A legvégén a reszelt répa kerül bele. Egyenletesen elkeverjük, amíg egy homogén masszát nem kapunk.
  5. Egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es átmérőjű tortaformába öntjük és egy kanállal simára igazgatjuk
  6. Előmelegített sütőben kb 30 percig 180°C-on sütjük .Tűpróbával ellenőrizzük hogy ragad-e még a tészta.

A krém elkészítése:

  1. A krémhez a tejszínt habbá verjük. ( Esetleg lehet hozzá keverni egy csomag habfixálót is, ha pl másnapra készítjük). Összekeverjük a cukorral, mascarponéval és a citrom levével.
  2. A tésztát, ha kihűlt ketté vágjuk, megkenjük a belsejét, majd kívülről is bevonjuk a torta oldalát és tetejét.
  3. Tetejét alkalomnak megfelelően díszíthetjük (pl. dekor cukrokkal, marcipánból gyurmázhatunk bébi répákat, pörköltcukorból díszeket készíthetünk, csokimázzal is bevonhatjuk, stb.
  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .