Csörögefánk (forgácsfánk)
A farsangi időszak kihagyhatatlan sütije a fánk.
Íme egy diétás változata a csörögefánknak.
- 22,5 dkg paleos liszt,
- 1 csipet só,
- 1 evőkanál eritrit megdarálva porcukornak,
- 2,5 evőkanál rum,
- 3 db tojás sárgája,
- 2,5 evőkanál laktózmentes tejföl,
- 4 dkg olvasztott laktózmentes vaj,
- a sütéshez kókuszolaj.
Elkészítése:
- Szitáljuk a lisztet egy tálba és a közepébe készítsünk mélyedést. Ide tegyük a sót, a tojások sárgáját, rumot, cukrot, a lehűtött olvasztott vajat és annyi tejfölt, amennyivel közepesen kemény tésztát tudunk készíteni. A tésztát alaposan dolgozzuk ki. Akkor jó, ha már nem ragad a deszkához és szép fényes a felülete. Ezután pihentessük 20-30 percig letakarva egy konyharuhával.
- Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztát.
- Derelyevágóval tetszés szerinti formára vághatjuk a tésztát, majd a közepükbe is tegyünk egy vágást.
- Egy serpenyőben annyi zsiradékot melegítsünk fel, amennyi éppen ellepi majd a fánkjainkat.
- A kisült fánkokat forgassuk porrá őrölt eritritbe.
Tanácsok:
Vigyázzunk arra, hogy a zsiradékunk ne legyen túl hideg, de túl forró sem. Közepes hőmérsékletű zsiradékkal dolgozunk, mert egyébként könnyen megszívhatja magát illetve megéghet.
Gyakran forgassuk a fánkokat sütés közben, mert hamar túlsülhet!
Ha egyszerre túl sok fánkot teszünk a zsiradékba, könnyen visszahűtheti azt!








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.