Immunerősítés  a természet patikájából

 

Igaz, már tombol az influenzajárvány, de kellő odafigyeléssel még mindig megelőzhetjük, vagy éppenséggel csökkenthetjük  az influenza tüneteit. Természetesen a gyógyszertárak nagyon sok készítményt kínálnak a tünetek enyhítésére, de ha tehetjük, próbáljunk meg inkább a természet patikájából választani.

Íme erre néhány ötlet:

Gyógynövény teák:

A bükki füves ember, Szabó Gyuri bácsi szerint gyógynövényekből készült teákkal erősíthetjük immunrendszerünket.

A csipkehús- és a kakukkfűtea nagyon jó immunerősítők, de fontos a mezei katángból készült tea fogyasztása is, amely a bélrendszer helyes működését támogatja. Ez azért fontos, mert tudjuk, hogy az immunrendszer működéséért nagymértékben felelős a bélrendszerünk.

Nem kell túl sűrűn inni ezeket a teákat ahhoz, hogy immunrendszerünket karbantartsuk. Gyuri bácsi szerint elég heti kétszer fogyasztani egy-egy csészével.

Ha már az idén a megelőzéssel elkéstünk, akkor igyekezzünk a panaszainkat csökkenteni és gyógyulási időt is lerövidíteni. Ebben segíteni tud nekünk a C-vitamin és a cink pótlása.

C-vitamin

Nagyon fontos a megfázás esetén, hogy megfelelő C-vitaminhoz juttassuk szervezetünket. Ha lehet, elsősorban természete forrásokat vessünk be: fogyasszunk minél több grépfruitot, zöldpaprikát, citromot, savanyú káposztát. Tudnunk kell azonban, hogy a C-vitaminnal csökkenthetjük a betegség időtartamát és enyhíthetjük annak tüneteket is, de nem előzhetjük meg vele a megfázást.

Cink

Influenzás panaszok esetén szintén fontos a szervezetünk cinkpótlása is. Ennek érdekében fogyasszunk sok mandulát, marhahúst, baromfit, tojást és mogyorót.

Hagymatea:

Mossunk meg jól két-három fej vöröshagymát (a héját is hagyjuk rajta) és vágjuk össze. Egy liter vízben főzzük néhány percig. Még hatékonyabb, ha három evőkanálnyi barna cukrot megpirítunk és a hagymafőzetet ráöntjük. Aprókat kortyolgatva igyuk (akinek nem elég édes, mézzel ízesítheti).

Torma:

A hörgőket és az arcüregekben lévő lerakodásokat is képes kitisztítani és enyhíteni a panaszokat a frissen lereszelt torma. A tormában lévő allil-izotiocianát nevű vegyület hatására csökken a gyulladás és a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, így a légzés is könnyebbé válik.

Természetes antibiotikum:

A fokhagyma kiváló természetes antibiotikum. Már a nagyanyáink is használták a mézes fokhagymát a megfázás és az influenza esetén. Két gerezd fokhagymát préseljünk le fokhagymanyomón, és keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük és biztos, hogy 2-3 nap alatt a szervezetünkből kitakarítja a kórokozókat.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .