Karácsonyi diós süti (ami mindig nagyon finom)
Hozzávalók:
- 22,5 dkg liszt
- 10 dkg cukor (helyettesíthető eritrit, stb)
- 10 dkg vaj (lhelyettesíthető laktózmenetes vajjal)
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 tk sütőpor
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és összegyúrjuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
Töltelék hozzávalói:
- 15 dkg vaj (helyettesíthető laktózmenetes vajjal)
- 15 dkg cukor (helyettesíthető eritrit, stb)
- 2 csomag vaníliáscukor
- 3 ek víz
A fentieket egy tűzálló edénybe felfőzzük. Addig forraljuk, amíg homogénné nem válik.
Közben: 20 dkg apróra vágott diót enyhén megpörkölünk. A tűzről levéve, még hozzámérünk 10 dkg darált diót. A diót hozzákeverjük a felforralt töltelékhez.
Elkészítése:
A tésztát két sütőpapír között 33×33-as méretűre nyújtjuk. (gáz tepsi méretű) Ha nem sikerül elsőre szép alakúra nyújtani, nyugodtan toldjuk meg a tésztát úgy, hogy szabályos négyzetet kapjunk. Ügyeljünk arra, hogy szélei is szép szabályosak legyenek. A tészta könnyen nyújtható és ezzel a módszerrel nem tapad a deszkához. Könnyű a tepsibe helyezni a sütőpapírral együtt, majd kenjük meg a kinyújtott tészta tetejét szilvalekvárral és a diós tölteléket is egyenletesen kenjük a lekvár tetejére.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni. Majd szeleteljük fel és minden szeletet még átlósan is vágjuk fel.
A végén a háromszögek két oldalát mártsuk olvasztott étcsokiba. Hagyjuk megkötni és máris kész a mutatós és nagyon finom sütemény, amely zárható dobozban sokáig eláll.
by
by
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.