Rebarbara pohárkrém
Hozzávalók: 3 adaghoz
- 5-6 szál rebarbaraszár,
- fél citrom leve,
- 1,5 dl víz,
- 1,5 evőkanál barna cukor,(nádcukor, egyéb édesítők)
- ízlés szerint vaníliaaroma,
- fél csomag vaníliapuding,
- 1 dl tej (laktózmentes, mandulaital)
Elkészítés:
A rebarbarák levelét levágjuk, megmossuk, külső, szálas rétegüket lehúzzuk, majd 5 cm darabokra vágjuk. Felöntjük vízzel és puhára pároljuk a fűszerekkel együtt. (Oxálsav tartalmát csökkentendő első forráskor a főzővizet célszerű leönteni.) Közben a vaníliás pudingot kikeverem a tejjel, amikor már puha a rebarbara behabarom. Ha savanyú lenne, mert ez egy savanykás növény, akkor még tehetünk bele édesítőt.
Amint kihűlt, már kész is.
Tálalás:
Tegyünk a pohár aljába összemorzsolt zabkekszet, majd halmozzuk a tetejére a rebarbara pudingot. Végül a tetejét díszítsük eperrel. (nekem nem volt eprem ezért áfonyát tettem rá. Így is nagyon finom lett)
Miért egészséges a rebarbara?
A rebarbara vitamintartalmánál fogva is nagyon egészséges:
- Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-,K- és niacinvitamin tartalma,
- Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas szelén és cink van benne.
- Bővelkedik antioxidánsokban, valamint élelmiszerrost forrás is.
- Magas a víztartalma, így szuper szomjoltó.
A rebarbarának nagyon alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, így fogyókúrázóknak is ideális. 100 g rebarbara mindössze 16 kilokalóriát tartalmaz.
A rebarbara felhasználása
A rebarbarának számtalan felhasználási módja létezik, csinálhatunk belőle szörpöt, kompótot, lekvárt vagy mártást, tehetjük süteményekbe is. Íze savanykás és arra vigyázzunk, hogy a savanykás íze miatt ne cukrozzuk meg nagyon, mert akkor pont az ellenkező hatást érjük el. Párosíthatjuk gyümölcsökkel: eper, alma, meggy, cseresznye és jól illik hozzá a vanília, a fahéj és a gyömbér is. Elkészítésénél vigyázzunk, mert nagyon hamar szétfő.
Figyelem:
Reumára, ízületi gyulladásra hajlamosak, érzékeny gyomrúak ne, vagy csak kevés rebarbarát fogyasszanak. Hasonlóan jobb az óvatosság bélpanaszok, szűkület, elzáródásos betegségek, görcsök, bélgyulladások esetén is.
byby
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.