Termessz citromfüvet!

Ezt a növényt a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség (IHA) egyszer az év gyógynövényének választotta. Hogy miért? Nézzük csak Bohács Ádám tollából.

A citromfű a kelet-mediterrán területekről, illetve Ázsia nyugati részéről származik. Ezeken a területeken már ősidők óta alkalmazzák gyógyászati célokra, ugyanis baktériumölő, vírusölő, görcsoldó és antidepresszáns összetevőket tartalmaz. A mentafélék családjának tagjaként a citromlevelet nyugtató hatású gyógynövénynek tartják, és már a középkorban is használták alvászavarok, gyomorrontásból származó fájdalmak, stressz, és szorongás enyhítésére, illetve az étvágy fokozására. Hangulatfokozóként azonban még ennél korábban is használták, általában borban kiáztatva, illetve sebek és rovarcsípések kezelésére is. A citromfű nagyjából 60 cm magasra nő meg, de ha nem gondozzák, akkor még nagyobb is lehet. Tavasszal és nyáron kisméretű, halványsárga virágcsomók jelennek meg a levelek és szárak találkozásánál.

A citromfűnek temérdek módon hasznát veheted – nézzük meg, hogy mi mindenre használhatod frissen szüretelt leveleidet!

A stressz és szorongás enyhítése

Ahogy azt már említettük, a citromfüvet már évszázadok óta alkalmazzák stresszoldó hatása miatt. Mint azt a modern kutatási eredmények is alátámasztották, felmenőink jól döntöttek, amikor a citromfüvet választották erre a célra. Ha szeretnéd kihasználni a citromfű stressz- és szorongásoldó tulajdonságait, akkor nincs más dolgod, mint apróra vágni a leveleit, és kifőzni őket forró vízben. Néhány perc után szűrd le, hagyd kicsit kihűlni, és már ihatod is. Egy másik módszer a leveleket a bőrre dörzsölni – a belőlük kiváló olaj beszívódik, majd eljut a véráramba, ahol szintén képes kifejteni nyugtató hatását.

Alvászavarok enyhítésére

Németországban a citromfüvet bejegyzett gyógyteaként tartják számon alvási problémák kezelésére. A helyi kutatók megállapították, hogy a citromfüvet tartalmazó termékek segítenek pihentetőbbé tenni az alvást. A szakértők szerint napi szintű fogyasztása mély álmokat garantál éjszakánként. Hozzátették továbbá, hogy a menopauzát tapasztaló nők alvászavarait is drasztikusan képes enyhíteni. A legjobb eredmények érdekében 30-60 perccel elalvás előtt kell meginni belőle egy bögrével. Egy másik kutatás során kiderült, hogy az orvosi macskagyökérből és a citromfűből kevert gyógyital a tesztalanyok 81%-ánál eredményezett jobb minőségű alvást az egyszerű placebóval szemben. A következő oldalon folytatom, és azt is elmondom, hogyan termeszthetünk otthon citromfüvet!

Szúnyogok távoltartására

A citromfű tökéletes természetes rovarriasztó, és persze mindenféle veszélyes vegyszertől mentes (nem úgy, mint a boltban kapható termékek). A kutatók szerint a DEET-et (N,N-dietil-meta-toluamid) tartalmazó vegyi anyag megzavarhatja a dopamin hormonokat, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő agyműködéshez. Emellett még számos más veszélyes hatása is lehet, például károsíthatja az idegrendszert is, szóval maradjunk inkább a citromfűnél. A citromfű nagy mennyiségű citronellál-t tartalmaz, ennek köszönheti citromos aromáját és ízét, amit a rovarok ki nem állhatnak. A kertészek között már évszázadok óta ismert rovarriasztó hatása – a levelekkel egyszerűen csak be kell dörzsölni a bőrfelületet, és a szúnyogok máris menekülnek majd az illattól. Csak fogj néhány friss levelet, morzsold össze őket, és már dörzsölhetsz is.

A máj egészségéért

A máj a test méreganyagainak kipucolásáért felelős szerv, így egészsége kulcsfontosságú. Azonban a folyamatos méregtelenítés nagyon intenzíven igénybe veszi a májat, ami a szerv károsodásához vezethet. Ez a folyamat sokkal gyorsabb, ha káros szokásaid vannak, például rossz étrend, túl sok alkohol, stb. Szerencsére a citromfű – egy 2014-es tanulmány szerint – hatékony májgyógyszerként hat, és képes megvédeni a májat a méreganyagok káros hatásaitól.

A vércukorszint kiegyensúlyozására

Az antioxidánsokban gazdag gyógynövények – mint például a citromfű – segíthetnek rendbe hozni a vércukorszintet is. Ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni a test sejtjeit a szabadgyököktől. Habár eddig még nem folytattak igazán sok kutatást a citromfű és a vércukor kapcsolatáról, a Berlini Szabadegyetemen folytatott kísérletek eredményei arra engednek következtetni, hogy a gyógynövény valóban hozzájárul a stabil vércukorszint fenntartásához, illetve az inzulinrezisztencia csökkentéséhez. Nézzük, hogyan termeszthetünk citromfüvet, a következő oldalon el.

A citromfű termesztése házilag

Szerencsére amilyen hasznos a citromfű, annyira egyszerű megtermeszteni is. A mentafélék családjában megfigyelhető terjeszkedés jellemző rá, azonban kevésbé agresszívebb módon, mint rokonai esetén. Elsősorban szárazabb éghajlatokon érzi jól magát, de lényegében bármilyen területen termeszthető. Ideális esetben főként napsütötte helyre ajánlott helyezni, ahová némi árnyék is vetődik a nap során. 50-60 centire érdemes ültetni őket egymástól, gazdag talajba, miután az utolsó fagy is elmúlt. Kifejezetten pozitívan reagál a levágásra, ugyanis hétszer olyan vastagon növeszti majd vissza hiányzó részei.

Egyszerűen nevelhető magról, vagy egy már kifejlett példány egyik hajtásából, amelyet egy pohár vízben érdemes kigyökereztetni (a vizet naponta kell cserélni). Miután a gyökerek megjelennek, a hajtás már a talajba is kiültethetővé válik. A citromfű a nyirkos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Mivel valószínűleg gyakran szüreteled majd, így a rendszeres visszanövekedéshez szüksége lesz némi műtrágyára is. Miután növekedni kezd, bármikor levághatsz néhányat leveleiből és száraiból, habár érdemes várni, míg néhány szára megerősödik.

 

Forrás: https://www.agraroldal.hu

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .