A csíráztatás érdekes világa

A csíra magas tápértékű, könnyen emészthető élelmiszer, ami koncentráltan tartalmaz rengeteg tápanyagot, és nem utolsó sorban finom is. Pozitív hatásai ősidők óta ismertek és télen, vitaminhiányos időszakban támogathatjuk vele immunrendszerünket.

Természetesen a csírák összességében nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint kifejlett társaik, de azokat könnyen emészthető, bontott formában tartalmazzák. Az otthoni csíráztatás pofon egyszerű és költséghatékony eleme az egészséges táplálkozásnak.  

Nemcsak a tél végi vitaminéhségünket csillapíthatják, hanem a zöld iránti vágyunkat is. És még a gyors sikerélményt is garantálják.

“Csíra Zsófia” 🙂 most egy kicsit beavat bennünket ebbe a csodálatos világba. Nézzük meg hát a legjobb videót a legjobb szakembertől:

 

És akinek a fenti módszer elsőre kicsit macerásnak tűnik, akkor itt van egy nagyon egyszerű módszer, kezdőknek kiváló és nem utolsósorban a zenéje is nagyon jó  🙂 

 

 

Én legtöbbször mungóbabcsírát készítek.

Mungóbabcsíra

áztatási idő: 6-12 óra
hőmérséklet: min 21 C ˚
az öblítések gyakorisága: naponta 2-3 alkalommal
csíráztatási idő: 3-5 nap
vitaminok és ásványi anyagok: A-vitamin; B-vitaminok (B1-, B3-, B5-,); C-vitamin; E-vitamin; Folsav; Vas; Magnézium; Foszfor; Kálium,
a csíra hossza: 2 cm

Az érett mag kb.. 22% fehérjét, és mintegy 0,5% olajat tartalmaz. Alapvető fehérjepótló táplálék. Könnyen emészthető, rostban gazdag, segíti a salakanyagok távozását és a méregtelenítést. Csíráztatása egyszerű, alig igényel különösebb figyelmet.

A mungóbabcsíra hatásai:
• jó hatással van a szívre,
• remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást,
• magas rosttartalma csökkentheti a vérnyomást, támogatja a vastagbél működését,
• magas vastartalma segíti a vérképzést,
• jó hatással van a bőrre
• magas rosttartalma elősegíti az egészséges bélmozgás fenntartását

A kicsírázott mungóbabból nagyon ízletes és tápláló főzeléket is lehet készíteni.

Nos akkor csíráztatásra fel! 🙂

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .