Teafaolaj mint kiváló fertőtlenítő és immunerősítő

Már az 1770-es években Cook kapitány és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál őslakosok a fa leveleiből teát, illetve fűszeres söritalt készítettek, ezért a növényt az angolok teafának nevezték el. Az őslakosok a teafát gyógyászati célra is használták, belsőleg és külsőleg egyaránt. Légzőszervi bántalmakat (meghűlés, köhögés, orrdugulás, láz), izomfájdalmakat, bőrbetegségeket, szemproblémákat, illetve emésztőszervi betegségeket kezeltek vele. Mi ma már a teafaolaj esszenciáját használjuk.

A teafa leveleiből vízgőz-desztillációjával készítik a teafaolaj esszenciát. A feldolgozás során a víz állagához hasonló, áttetszően tiszta és a halvány sárga közötti színű olajat nyernek, melynek páratlan fertőtlenítő hatása van. 70 kg növényi anyagból 1 kg illóolaj készül. Olajának gyógyító tulajdonságát a terpinen-4-olt hatóanyag adja. Az illóolaj, felhasználási lehetősége szinte végtelen. (Ausztráliában gyógyszerként tartják számon).

A teafaolaj a sikerét annak köszönheti, hogy nem csak kiváló fertőtlenítő, de az immunrendszert is erősíti. Így betegségek megelőzésére is nagyon hasznos.

A teafaolaj fő tulajdonságai és alkalmazhatósága

  • Általános fertőtlenítőszer, mert gomba-, baktérium- és vírusölő.
  • Tudományosan bizonyított, hogy a teafaolaj gyógyítja és regenerálja a sebeket és az elfertőződésüket is megakadályozza. Bátran használható zúzódásoknál, akár hígítatlanul is.
  • Gombás fertőzések (hüvelygombára, lábgombára, húgyúti fertőzések), fekélyek, gyulladások gyógyszere (szájfekély, fogínygyulladás, fogfájás).
  • hegesítő ezért kiváló bőrbetegségekre, leégésre, pattanásokra, vágásokra, sebekre, rovarcsípésre, pikkelysömörre.
  • köptető hatása miatt a légúti betegségek tüneteit enyhíti: asztma, hörghurut, megfázás, köhögés, fülfájás, torokfájás, mandula- és gégegyulladás. Oldja a nyálkát, kihajtja a váladékokat.
  • immunrendszert serkentő, stimuláló. Erősíti a szervezet ellenálló képességét, megnyugtat, erőt ad, segíti a logikus gondolkodást és a koncentrálóképességet.

 

Néhány tipp hogyan használjuk:

Szájüreg fertőtlenítésére:

Cseppentsünk 1-2 cseppet a fogkrémünkre, vagy a szájvizünkbe.

Pattanásokra:

Tegyünk 2-3 csepp 100%-os olajat naponta kétszer a kezelendő felületre.

Ekcémás bőrt és a hajat is érdemes teafaolajjal kezelni, úgy hogy 5-10 cseppel töröljük át óvatosan a bőrfelületet.

Fülfájás ellen: Forraljunk fel egy kevés extraszűz olívaolajat, majd keverjünk hozzá teafaolajat: 2 rész olíva, 1 rész teafaolaj arányban, ha kihűlt az oldat 1-2 cseppet csepegtessünk a fájós fülünkbe.

Torokfájás ellen:

Meleg vízbe oldjunk fel 4-5 csepp teafaolajat és ezzel gargalizáljunk naponta 2-3-szor.

Herpesz vírus egyik leghatásosabb ellenszere:

Egy kis olívaolajba cseppentsünk pár csepp teafaolajat és ha érezzük a bizsergést (nem kell megvárni míg seb lesz) egy fültisztító pálcika segítségével naponta többször kenjük be az érzékeny területet.

Forrás: /fitoterapiakalauz.hu

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .