A chutney

Most pedig ismerkedjünk meg a chutneyval.
A chutney (csatni) Indiából indult hódító útjára, a britek hozták be Európába a gyarma­tositás idején. Zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készülő sűrű mártás, legtöbbször dara­bos, felismerhetőek benne a főbb összetevők. Fűszerezése pikáns, egyszerre tud édes, csípős és savanykás is lenni. Az ízkombinációk száma végtelen, ha gyümölcsből készül, akkor is kerül bele hagyma, fokhagyma, friss gyömbér és természetesen chili paprika.
A különleges fűszerek és a chili teljesen új dimenziót nyitnak a gyümölcsöknek és zöldségeknek. Most egy egyszerű, ám annál finomabb receptet mutatok ebből a különleges dologból, íme a recept:

10 szem füge (szárított is jó), vagy valami aszalt gyümölcs pl aszalt szilva
3 kisebb fej lilahagyma
kevés gyömbér (nem fontos)
50 g barna cukor
2 ek balzsamecet
1-2 fahéjrúd (jó az őrölt fahéj is)
kevés friss bazsalikom (jó a száraz is)

A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. Amikor már puha és üveges kb. 5-6 perc
elteltével mehet rá a cukor és néhány percig még együtt főzzük őket. Ekkor rádobjuk a
felkockázott fügét és mehet rá a balzsamecet is. A többi hozzávalót is
hozzáadjuk és kb. 30-40 perc alatt készre főzzük. Közben – ha nagyon besűrűsödne –
alkalmanként pótoljuk a nedvességet akár vízzel, de mehet bele egy kis vörösbor is.
Erre leginkább akkor lehet szükség ha aszalt gyümölcsből készítjük, aminek jóval kisebb a
nedvességtartalma.
Én előtte néhány órára beáztattam az aszalt szilvát – mert nem kaptam fügét – egy jó kis borban 🙂
Ha elkészült a chutney, ehetjük különböző ételek mellé mártásként, de meg lehet kenni mindenféle sajtot is és előételként is kiváló. Pláne ha egy kis sült camembert tetejére tesszük….. Ropogós pirítós kenyérrel kiváló reggelinek is.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .