10 természetes májtisztító

Egész évben, de a nagy ünnepeink előtt és után, így a karácsony és  új év körül még inkább érdemes odafigyelni és természetes májtisztító kúrákat kipróbálni egészségünk érdekében.

A szervezetünk nagyon fontos szerve a májunk, amelynek nagy szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, és ami miatt még nagyon fontos, hogy az emésztésünk egyik nélkülözhetetlen nedvének, az epének a kiválasztása is a máj feladata.

A májban található immunsejtek megakadályozzák, hogy a bél felől esetleg bejutó baktériumok nagyobb számban elárasszák a szervezetünket.

Talán nem is tudjunk, de az elfogyasztott ételeink gyakran tele vannak olyan anyagokkal, amelyek veszélyesek szervezetünkre. Sokat tehetünk májunk egészségéért azzal, ha étrendünkbe sikerül olyan élelmiszereket beiktatnunk, amivel megtisztíthatjuk májunkat a toxinoktól.

A megfelelő zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények fogyasztása májtisztítás szempontjából nagyon fontos. Lássuk, mit együnk, hogy elérjük a célunkat.

10 legjobb májtisztító

Milyen tünetekre figyeljünk oda és mikor gyanakodjunk májproblémára:

  • Sötét vizelet,
  • világos széklet,
  • barna pigmentfoltok megjelenése a bőrön,
  • bőr besárgulása,
  • szemfehérje besárgulása,
  • hasmenés, székrekedés váltakozása,
  • fehér lepedékes nyelv,
  • étvágytalanság,
  • hányinger
  • fáradékonyság
  • Gyakori fejfájás,
  • hirtelen súlynövekedés,
  • emésztési problémák,
  • gyenge látás,
  • cukorbetegség,

Ha egyik tünetet sem tapasztaljuk magunkon, az jó hír, ám ettől függetlenül nem árt néha kúraszerűen tisztítani a májunkat. Íme, néhány természetes gyümölcs, zöldség, ami segíti májunk működését és a betegségek kialakulást. A megfelelő zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények fogyasztása májtisztítás szempontjából nagyon fontos. Lássuk, mit együnk,

Azonban már a gyanú esetén is érdemes felkeresni a házi orvosunkat.

1. Fokhagyma

A fokhagyma megkönnyíti az emésztést és szabályozza az emésztőrendszert, segít a fertőzések leküzdésében az által, hogy erősíti azt.  Ez a szuper zöldség gazdag kénben, amely beindítja azokat a májenzimeket, amelyek felelősek a máj méregtelenítésért. Ezen kívül a fokhagyma tartalmaz allicint és szelént is, ami szintén segít a máj egészségének megőrzésében. Legjobb, ha a fokhagymát nyersen fogyasztjuk, mert hő hatására sokat veszít hatóanyagaiból. Ha túl intenzívnek érezzük a nyers fokhagyma izét, akkor próbáljuk meg savanyúságként, ecetbe eltenni, vagy például olívaolajban (vagy más növényi olajban) tartósítani. Fogyaszthatjuk húsok mellé, vagy salátákba is tehetjük.

 

2. Cékla

A cékla fogyasztásával elsősorban a máj zsírtalanítását segítjük. Nagyszerű eredményt érhetünk el a cékla- és sárgarépalé kombinációjával. Vigyázzunk, mert ha csak céklalét fogyasztunk szédülést és hányingert tapasztalhatunk. A magyarázat erre az, hogy a céklalé gyors reakciót indít el a májban, de tünetmentesen méregteleníthetünk, ha sárgarépával keverjük.

 

 

3. Citrom, lime, grapefruit

A citrusfélék családjába tartozó gyümölcsök kiváló fertőtlenítő hatásúak, mert magas a természetes C-vitamin- és antioxidáns-tartalmuk, aminek köszönhetően nagyszerű immunerősítők

Hatékony májtisztítók, mert citrom, a grapefruit és a lime leve beindítja az emésztőenzimek működését és ez által segíti az emésztést, így a toxikus anyagok kiürítését fokozza. Igyunk meg naponta egy csésze langyos citromos, vagy limes vizet és ezzel sokat segítünk a májunknak.

 

 

4. Zöld tea

Zöld tea gazdag antioxidánsokban és közismerten méregtelenítő és tisztító hatású. Elősegíti a máj megfelelő működését és védelmét

 

 

 

 

 

5. Kurkuma

A kurkuma minden napi fogyasztása ajánlott, mert nagy segítségünkre lehet a rákkeltő anyagok méregtelenítésében. Ez a fűszernövény beindítja a tisztulást és regenerálja a májban lévő sejteket. Nem csak a májnak, de ízületeinknek is jót tesz.

 

6.  Avokádó

Napi 1-2 avokádó fogyasztásával szintén sokat tehetünk májunk egészségéért, mert az avokádóba található hasznos tápanyagok beindítják és stimulálják a máj öntisztító folyamatát. Már akár egy hónapon belül pozitív változást tapasztalhatunk.

Az avokádó ízét önmagában talán nem mindenki szereti, de szerencsére sok mindennel ízesíthetjük. készíthetünk belőle ízletes szendvicskrémet, amit pirítósra kenhetünk, de más gyümölccsel (banánnal, chiamaggal) keverve kiváló pudingot, pohárkrémet is készíthetünk belőle.

 

7.  Kávé

  • Egy nem rég közzétett Amerikai kutatás szerint a napi egy-két kávé elfogyasztása is pozitívan hat a máj működésére, mert a kávéban fellelhető kémiai anyagok nagy hatással vannak a máj egészségének megőrzésében. A koffeines, vagy koffeinmentes kávé fogyasztóknál egyaránt csökken drasztikusan a kóros májenzimek száma.

 

 

8.  Olívaolaj

Köztudott, hogy az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, ennek a jótékony tulajdonságának köszönhetően segíti csökkenteni a májban a trigliceridek felhalmozódását és a máj elzsírosodását.

 

 

 

9. Brokkoli

Fontos szerepe van a szervezet méregtelenítésében, mert a szervezet számára nélkülözhetetlen enzimek működését is támogatja. Ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a rákkeltő anyagok hamarabb kiürülnek a szervezetből és nem utolsó sorban az öregedést is lassítja.

 

 

 

 

10. Alma

A szervezet számára nélkülözhetetlen koleszterint a máj termeli. Az almából nyert almaecet jótékonyan hat a máj működésére és a koleszterin szabályozására, mert segíti lebontani a méreganyagokat. Ez által biztosítja a máj zavartalan működését és a megfelelő vérkeringést.

 

 

 

Ha kitisztul a májunk, az által az emésztésünk is javul. Egészségesebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat. Egyszóval, ha a májunk megfelelően működik, egész közérzetünk és életminőségünk jobb lesz.

 

 

Felhasznált forrás: www.twice.hu

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/9658/majbetegsegek-tunetei

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .