A narancs jótékony hatása a fürdőszobában

A tél beköszöntével immunrendszerünknek még nagyobb szüksége van arra, hogy vitaminokkal támogassuk. A citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit, lime, mandarin) különösen alkalmasak rá. Ma már szinte egész évben kaphatók ezek a szuper C-vitamin bombák, amelyek átsegíthetnek minket a megfázásos időszakon.

Most a narancs jótékony hatásait szedtem sorokba.

A narancs jótékony hatása nem vitatott. Szervezetünk számára értékes tápanyagokat tartalmaz:

  • C, A, és B vitamint,
  • ásványi anyagokat
  • antioxidánsokat
  • gyümölcssavat,
  • vírusölő és baktériumölő hatása van
  • vér- és vesetisztító hatású
  • depresszió és életkedv javító hatás kiváló,
  • nyugtató hatású,
  • egyensúlyban tartja a vérnyomást és a vérkeringést,
  • Magas rosttartalma miatt gyorsítja az emésztést, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott.

Ezen túl a narancsot nem csak a konyhánkban egészségünk védelmében, de a fürdőszobánkban bőrünk szépsége érdekében is felhasználhatjuk.

C-vitamin tartalmának köszönhetően segít megőrizni a bőr egészségét. A zsíros és vegyes bőrtípus kezelésére és fakó bőr problémájára is gyógyír, Segít a tinédzserkori pattanások kezelésében is.

A házi kozmetikában felhasználhatjuk a gyümölcs kifacsart levét, húsát és héját is.

narancspor

Készíthetünk belőle narancshéjőrleményt, melynek receptje igen egyszerű.

A narancs héját alaposan mossuk meg szódabikarbónás vízben, így ezzel a szennyeződéseket és a rovarirtó szerek nagy részét eltávolíthatjuk. A gyümölcs héját hagyjuk 3-4 napig szobahőmérsékleten természetes fényben száradni. Ha jól kiszáradt őröljük porrá, Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni és egy légmentes dobozban tárolni.

Javítja a bőr tónusát:

Készítsünk pakolást narancshéjőrleményből úgy, hogy keverjünk össze két teáskanál narancshéjőrleményt túróval, vagy natúr joghurttal és egy teáskanál mézzel, majd a pépet vigyük fel arcunkra, nyakunkra és körkörös mozdulatokkal finoman masszírozzuk be a bőrünkbe, majd 20 perc után langyos vízzel mossuk le. A legjobb eredmény elérése érdekében Ismételjük meg hetente 2-3 alkalommal.

Az öregedés jeleit csökkenti:

A narancshéj igen erős antioxidáns hatású, így megköti a szabad gyököket ezzel is csökkentve a bőr öregedési folyamatát.

Keverjünk el egy evőkanál zablisztet egy evőkanál narancshéjőrleményt annyi mézzel, hogy kenhető masszát kapjunk. A keveréket kenjük az arcunkra, nyakunkra, dekoltázsunkra és hagyjuk fent 30 percig, hogy jótékony hatását kifejthesse. Ha letelt az idő hideg vízzel mossuk le. A fiatalító műveletet ajánlott hetente egyszer elvégezni.

Hatékonyan használható a pattanásos, mitesszeres bőrre:

A narancshéjőrleményből természetes bőrradírt készíthetünk, melynek segítségével könnyedén eltüntethetjük az elhalt hámsejteket, szennyeződéseket.

Egy kis tálba tegyünk 2 evőkanál natúr joghurtot és két evőkanál narancshéjőrleményt. A masszát kenjük fel az arcunkra, nyakunkra, dekoltázsunkra körkörös mozdulatokkal és hagyjuk hatni 20 percig. Végezetül nedves kezünkkel óvatosan dörzsöljük le a pakolást. Érdemes hetente egyszer megismételni a műveletet.

narancs-ea

A narancshéjból készült tea a fogyókúrázóknak is segítségére lehet:

A narancshéj C-vitamin tartalma kiemelkedő. Antioxidáns hatásának köszönhetően a zsírégetésben fontos szerepet tölt be.

Ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilóinktól, akkor a cukros üdítőitalok és kávé helyett igyunk naponta 2 csésze narancshéjból készült teát.

Néhány narancshéját vágjunk fel apró csíkokra majd szárítsunk ki száraz, hűvös helyen. A szárított narancshéjból egy evőkanálnyit tegyünk egy csészébe és forró vízzel öntsük le. Lefedve hagyjuk tíz percig állni. Végül szűrjük le és kevés mézzel ízesítsük.

Fogaink fehérítésére is kiváló

A gyümölcs narancssárga színű héja alatt lévő fehér rész D-limonént tartalmaz, ez az összetevő csökkenti a fogaink elszíneződését.

A narancshéj belsejének fehér részével 2-3 percen át dörzsöljük be fogainkat, majd öblítsük ki langyos vízzel. A legjobb eredményt, akkor érhetjük el, ha naponta kétszer megismételjük, mindaddig, míg a kívánt árnyalatot el nem érjük.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .