A ribizli jótékony hatásai, avagy a házi ribizlilekvár készítése

 

ribizli0

Itt a nyár és ezzel egy időben a ribizli szezonja is. Sokunknak a ribizli színéről a piros szín jut eszébe és megfeledkezünk a fekete és fehér fajtájú ribizliről. Pedig a fekete ribiszkének háromszor-ötször nagyobb a vitamintartalma, mint a pirosnak. Talán kevesen tudjuk, hogy a C-vitamin tartalma megfelelően elkészítve szörpnek, dzsemnek, vagy akár mélyhűtve is 75-95%-a még hosszabb tárolás esetén is megmarad.

 

 

A ribizliben található vitaminok, ásványi anyagok:

  • C vitamin (100 grammban 30-40 mg),
  • B1-vitamin,
  • B2-vitamin,
  • B6-vitamin, valamint
  • E-vitamin
  • nátrium,
  • kalcium,
  • foszfor,
  • magnézium
  • vas,
  • flavonoidokat és béta-karotint is tartalmaz, (valószínű ezen összetevőknek köszönheti tumorellenes hatását)
  • növényi rostban igen gazdag (zsírégető tulajdonsággal bír, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott),
  • vizelethajtó hatású,(leveléből készített tea formájában)

A ribizliből készíthetünk lekvárt, dzsemet, bort és szörpöt is, de a süteményeknek is finom kiegészítője lehet.

ribizli

Kedvcsináló a befőzéshez!

A házi készítésű lekvárnál nem találunk finomabbat. Akinek kedve van, nyugodtan álljon neki. A lekvárfőzéssel akár egy óra alatt végezhetünk is. Ugye, így már nem is olyan ijesztő. A lekvárfőzés nem ördöngösség, könnyedén megtanulható. .Ma már nem kell órákig főzni a lekvárt, ha dzsemfixet használunk. Cukortakarékos fajták is kaphatók. Én xilittel készítettem el és nagyon finom lett. Így ezt cukorbetegek és a paleokövetők is bátran fogyaszthatják, de természetesen cukorral is nagyon finom.

 

Elkészítése:

  • 1,250 kg tiszta gyümölcs
  • 30 dkg édesítő (cukor, eritrin, xilit)
  • 1 tasak Dzsemfix Szuper 3:1

Elsőként előkészítjük a gyümölcsöt. Minél érettebb és egészséges gyümölcsöt válasszunk. Majd szükségünk lesz még egy rozsdamentes edényre és steril üvegekre. Az üvegeket egyszerűen tudjuk sterilizálni. Mossuk ki alaposan őket, és tegyük be a forró sütőbe 15-20 percre, majd a még forró, kész lekvárt töltsük bele az üvegekbe színültig és az üveget 5 percre állítsuk fejre. Az így képződő vákuum légmentesen zár. Ezzel a módszerrel garantáltan hosszú hónapokra tartósíthatjuk a lekvárunkat. Készíthetjük maggal együtt, de mag és héj nélkülit is. Ebben az esetben át kell passzíroznunk egy kézi passzírozóval a gyümölcsöt. Ha rusztikus lekvárt szeretnénk főzni, akkor a passzírozás elmaradhat.

ribizli2

 

Tippek:

A ribizliszemeket legkönnyebben egy villa segítségével húzhatjuk le a száráról.

Ne főzzünk nagy mennyiséget egyszerre Ha tehetjük, szép formájú üvegekbe töltsük a lekvárunkat, akár szép címkét is ragaszthatunk rá, így egyedivé varázsolhatjuk azokat.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .