Itt a nyár és ezzel egy időben a ribizli szezonja is. Sokunknak a ribizli színéről a piros szín jut eszébe és megfeledkezünk a fekete és fehér fajtájú ribizliről. Pedig a fekete ribiszkének háromszor-ötször nagyobb a vitamintartalma, mint a pirosnak. Talán kevesen tudjuk, hogy a C-vitamin tartalma megfelelően elkészítve szörpnek, dzsemnek, vagy akár mélyhűtve is 75-95%-a még hosszabb tárolás esetén is megmarad.
A ribizliben található vitaminok, ásványi anyagok:
- C vitamin (100 grammban 30-40 mg),
- B1-vitamin,
- B2-vitamin,
- B6-vitamin, valamint
- E-vitamin
- nátrium,
- kalcium,
- foszfor,
- magnézium
- vas,
- flavonoidokat és béta-karotint is tartalmaz, (valószínű ezen összetevőknek köszönheti tumorellenes hatását)
- növényi rostban igen gazdag (zsírégető tulajdonsággal bír, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott),
- vizelethajtó hatású,(leveléből készített tea formájában)
A ribizliből készíthetünk lekvárt, dzsemet, bort és szörpöt is, de a süteményeknek is finom kiegészítője lehet.
Kedvcsináló a befőzéshez!
A házi készítésű lekvárnál nem találunk finomabbat. Akinek kedve van, nyugodtan álljon neki. A lekvárfőzéssel akár egy óra alatt végezhetünk is. Ugye, így már nem is olyan ijesztő. A lekvárfőzés nem ördöngösség, könnyedén megtanulható. .Ma már nem kell órákig főzni a lekvárt, ha dzsemfixet használunk. Cukortakarékos fajták is kaphatók. Én xilittel készítettem el és nagyon finom lett. Így ezt cukorbetegek és a paleokövetők is bátran fogyaszthatják, de természetesen cukorral is nagyon finom.
Elkészítése:
- 1,250 kg tiszta gyümölcs
- 30 dkg édesítő (cukor, eritrin, xilit)
- 1 tasak Dzsemfix Szuper 3:1
Elsőként előkészítjük a gyümölcsöt. Minél érettebb és egészséges gyümölcsöt válasszunk. Majd szükségünk lesz még egy rozsdamentes edényre és steril üvegekre. Az üvegeket egyszerűen tudjuk sterilizálni. Mossuk ki alaposan őket, és tegyük be a forró sütőbe 15-20 percre, majd a még forró, kész lekvárt töltsük bele az üvegekbe színültig és az üveget 5 percre állítsuk fejre. Az így képződő vákuum légmentesen zár. Ezzel a módszerrel garantáltan hosszú hónapokra tartósíthatjuk a lekvárunkat. Készíthetjük maggal együtt, de mag és héj nélkülit is. Ebben az esetben át kell passzíroznunk egy kézi passzírozóval a gyümölcsöt. Ha rusztikus lekvárt szeretnénk főzni, akkor a passzírozás elmaradhat.
Tippek:
A ribizliszemeket legkönnyebben egy villa segítségével húzhatjuk le a száráról.
Ne főzzünk nagy mennyiséget egyszerre Ha tehetjük, szép formájú üvegekbe töltsük a lekvárunkat, akár szép címkét is ragaszthatunk rá, így egyedivé varázsolhatjuk azokat.
byby
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.