A kamilla az egyik legismertebb gyógynövény

kamilla virág

A kamillavirág az egyik legismertebb gyógynövényünk és gyógyhatása is a legsokrétűbb. A kamillát már a népi gyógyászatban is igazi csodaszerként ismerték. Gyógyító tulajdonsága közül a legfontosabb a gyulladáscsökkentő hatás, amely egy kékes színű anyagnak, a kamazulénnak köszönhető. Jó hatással van a  szervezet védekező képességére is és baktériumölő hatása is nagyfokú.
Ismerkedjünk meg, hogy mi mindenre használhatjuk. Jótékony hatásairól bizonyára már sokat hallottunk, de lássuk hogyan is kell pontosan használnunk ahhoz, hogy a megfelelő gyógyhatást elérjük

Használhatjuk belsőleg és külsőleg egyaránt emésztési zavarokra, nehezen gyógyuló sebekre, lázcsillapításra.

A kamilla legáltalánosabb felhasználási területei:

Gyomorbetegségek esetén:  A kamillából főzött tea fogyasztása enyhíti a gyomor- és bélpanaszok tüneteit és hatékonyan megszünteti azokat. Szélhajtó és emésztésserkentő hatású is. Nyálkahártya-gyulladás és -fekélyek gyógyítására is kiválóan alkalmas.  Csökkenti a hányingert. Hasfájós kisgyermeknek is  segíthet a panaszok megszüntetésében.

 Tea készítése:  Forrázzunk le egy csésze vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágot. Hagyjuk állni kb. 15 percig, majd szűrjük le. Napi adag: 3-4 csésze.

Ha túl zsírosat ettünk: A kamillateával meg tudjuk nyugtatni a gyomrunkat és görcsoldó hatása is van. Ha zsíros ételek fogyasztásának hatására a hasnyálmirigy nem tud elég zsírbontó enzimet termelni, akkor  telítettségi érzés vagy rosszullét alakulhat  ki . Ebben az esetben is segítségünkre lehet,  ha iszunk egy pohár  kamillateát. 2,5 dl-es csészébe forrázzunk le 3 teáskanálnyi kamillát (de nem forrásban lévő!) vízzel, majd  5-10 perc múlva szűrjük le, majd kortyolgassuk el.

 Légúti megbetegedések esetén: Külsőleg inhalálva köhögéscsillapító hatása nagy segítséget nyújthat, segíti a tüdő és a légutak tisztulását és fertőtlenítését.  megfázás esetén főzzünk kamilla virágból erős teát:  Tegyünk 3 evőkanál virágot egy  edénybe, forrázzuk le, és hajoljunk fölé,  törölközővel takarjuk le a fejünket és jó mélyen szívjuk be a gőzt. Kb. 10 percet inhaláljunk. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni. A forró tea belülről melegít, külsőleg pedig  a  nyak borogatása is csökkenti panaszainkat Körültekintőek legyünk, a tea ne legyen túl forró, nehogy megégessük magunkat.

Hatásos módszer a torok, száj és fogíny gyulladása megszüntetetésére a szájöblögetés vagy gargalizálás is.

Nyugtatószerként:  A kamilla nyugtató hatása közismert. Ezért ha egész nap  folyamatos megterhelésnek, stressznek vagyunk  kitéve, akkor érdemes kipróbálni a kamilla nyugtató hatását. Az elalvásban is biztosan segíteni fog, ha alvás előtt nyugtató hatása miatt megiszunk egy bögre meleg teát.

Külsőleg borogatásként: Alkalmazhatjuk aknéra, tályogra, pattanásokra, ekcémás bőrproblémáknál, rovarcsípésre is, valamint a sebgyógyulását is segíti.

Bőrgyulladásra:  Egy mullkendőbe tegyük a kamillát, és forrázzuk le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsuk a gyulladt bőrfelületen.

Szemgyulladásra, kötőhártya-gyulladás kezelésére  is kiválóan alkalmas. Egy evőkanál tejet és egy evőkanál kamillateát keverjünk össze, kicsit melegítsük, majd mártsunk bele vattakorongot. Ezt helyezzük a lecsukott szemeinkre, és kb. 3 percig hagyjuk hatni. Még néhányszor ismételjük meg a műveletet.

Nőgyógyászati gyulladásos megbetegedésnél gyulladáscsökkentésre, menstruációs fájdalmakra is kiválóan használható. Öblítésre, hüvelytisztításra, belső fertőtlenítésre is jó.

Ülőfürdőként aranyér és felfázás ellen is hatásos. A kamillás ülőfürdő kitűnő fájdalomcsillapító  és gyulladáscsökkentő hatású. Egy zacskó szárított kamillateát főzzünk 10 percig, szűrjük le, majd öntsünk bele egy lavórba, és tegyünk hozzá annyi langyos vizet, hogy bele tudjunk ülni kb. 20 percre úgy, hogy közben ne hűljön ki teljesen.

A növényből legtöbbször gyógyteát főzünk, de ma már a kozmetikai ipar is fő alapanyagként tartja számon, így különböző kenőcsők, tusfürdők és krémek készülnek belőle.

Hajmosás utáni hajöblítésre is ajánlott. Langyosan öntsük a hajunkra és dörzsöljük be a fejbőrbe. Hajunk selymes fényt kap és a szőke hajat világosítja is.

Arctisztításra:  Egy maroknyi virágot morzsoljunk szét a kezünkben, tegyük tűzálló tálba, öntsünk hozzá egy deci olívaolajat, forrázzuk le, majd hagyjuk állni lefedve egy órát. Utána finom szűrővel szűrjük le úgy, hogy a növényi rostokat is nyomkodjuk ki, majd tároljuk hűvös helyen. Arctisztításhoz cseppentsünk a keverékből egy vattadarabra, és dörzsöljük át vele a bőrünket.

A kamilla virágból készült illoolajat is vásárolhatunk.  Az illóolaj hozama 0,4-1,5%. Az illóolaj mélykék, vagy sötétkék színű, kesernyés ízű, illata édeskés. Az illóolaj tartalmát leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják.

Bármelyik gyógynövény boltban beszerezhetjük a kamillát, de mi magunk is megtermelhetjük a kertünkben. Nem csak telepítve, hanem vadon is rengeteg kamillamezőt lehet találni. Tulajdonképpen elég igénytelen növény. Kb. 20-40 centiméter magasra nő meg. Sok fajtája ismert, de gyógyászati célokra nemesített fajtáit használjuk.

 

forrás: www.everydayme.hu

http://www.femina.hu/

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .