Kölestorta citromkrémmel (reform süti)

 

SAM_2870

A karácsony közeledtével egyre többen gondolunk arra, hogy a sok finomságnak miként tudnánk ellenállni. Nem könnyű feladat, de ha próbálunk a karácsonyi menübe beilleszteni olyan süteményt is, amivel legálisan bűnözhetünk, akkor nem kell lemondania annak sem az édességről, aki éppen fogyózik, vagy csak egyszerűen nem akar januárra néhány kilóval több lenni. Készítsük el és fogyasszuk bátran a következő tortát. Alacsony a kalória tartalma, valamint glutén- és tejfehérje- érzékenyek is fogyaszthatják

 Hozzávalók:

A piskótához:

  • 250 gramm kölesliszt
  • 90 gramm nyírfacukor
  • 2 darab közepes tojás
  • 70 gramm kókuszzsír
  • fél citrom leve
  • fél citrom héja
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • (kb. egy deci víz, ha nem elég folyós a tészta)

A citromkrémhez:

  • 6 db tojás
  • 2 citrom leve
  • 2 citrom héja
  • 100 gramm nyírfacukor
  • 50 gramm kókuszzsír
  • 2 teáskanál zselatin (vagy fél tasak expressz zselatin)

A díszítéshez:

  • egy egész citrom (esetleg néhány árvácska szirom, menta levél, lime)

Kölespiskóta elkészítése:

A két tojást a nyírfacukorral habosra keverjük (addig, amíg elkezd fehéredni és sűrűsödni). Beletesszük a kókusztejet (vagy mandulatejet), valamint a felmelegített kókuszzsírt (így könnyebb vele dolgozni, mert az állaga keményebb mint vaj vagy margarin). Belereszeljük a cirom héját és a kifacsar levét (előtte áztassuk a citromot szódabikarbónás vízben, hogy a tartósítóktól megszabadítsuk).  A robotgéppel egy két percig keverjük, majd adjuk hozzá a lisztet, amibe előtte belekevertük a szódabikarbónát és sütőport. Ezután a masszát párperc keverés utána az előre előkészített tortaformába öntjük. Ha nem elég folyós, akkor kb. egy deci vizet keverjünk még hozzá. (a maglisztek, így a kölesliszt is a búzaliszthez képest több folyadékot vesz fel.)

A sütőt 180 fokosra előmelegítjük és alul- felül sütő fokozatot válasszunk. A sütési idő kb. 30 perc, de kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük le.

Citromos krém elkészítése:

A feltört tojásokhoz hozzáadjuk a nyírfacukrot, a lereszelt citromhéját és levét is. A hozzávalókat jól összekeverjük, majd egy kis lábosba téve elkezdjük lassú tűzön folyamatosan kevergetve melegíteni. Amikor a krém elkezd sűrűsödni (kb. 5-6 perc) hozzáadjuk a kókuszzsírt, amit előtte apró darabokra vágtunk.

Egy másik lábosban elkészítjük a zselatint, úgy hogy a zselatint 2 dl vízben feloldjuk, majd folyamatos keverés mellett forrásig hagyjuk a lángon. (nem szabad sokáig forralni, mert zselésítő képessége elveszik) A citromos masszát és a zselatint összekeverjük.

Megvárjuk, amíg a zselatintól a krém állaga keményre változik. A citromos krémet a kihűlt piskótára kenjük és citrom karikákkal díszítjük.Két-három órára hűtőben pihentetjük. Feldobhatjuk a tortánkat néhány virágszirommal is. Nagyon mutatós és ehető is.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .