Az író 5 egészségügyi előnye

posted in: egészség | 0

Az író 5 egészségügyi előnye

íro

Az író egészségre és a szépségre gyakorolt hatásai vitathatatlanok, emellett pedig igen olcsó és tápláló is. Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, mely összetételét tekintve leginkább a lefölözött tejhez hasonlít. Tekinthetjük az írót a természet egyik ajándékának is hiszen mind italként, mind kozmetikumként valóságos csodaszerként hat a bőrre. Korábban az állatok takarmányozására használták. Ma nagy népszerűségnek örvend mindazok körében, akik egészségesen és tudatosan akarnak táplálkozni.

Az író elsősorban egészséges és ízletes ital. Frissítő, üdítő hatású, ezért a nyáron jó eszköz a hőség ellen. Ezen kívül a zsír aránya csak 1% benne, így nagyobb mennyiségben is fogyasztható, és további élelmiszernek is feldolgozható

Az édes írót kinyerése után hamar el kell használni, mert néhány óra alatt kesernyés, émelygős ízű lesz.

Nézzük az író milyen  egészségügyi és táplálkozási előnyökkel jár:

Magas a kalcium tartalma

 Csakúgy, mint minden tejtermék az író is gazdag kalcium forrás. A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, azt is mondhatnánk, hogy nélküle nincs élet, ugyanis minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom-összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
A kalciumból (RDA szerint) a felnőttek számára ajánlott napi vitamin  beviteli érték kb. 800 milligramm.  Egy csésze alacsony zsírtartalmú íróban körülbelül 284 milligramm található.

Hasznos baktériumokat tartalmaz

Az íróban nagyon sok hasznos baktérium található ezért alkalmas az emésztőrendszer egészségének megőrzésére.  A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. Segítenek egyensúlyt teremteni  a gyomor-bélrendszerben, csökkentve káros baktériumok elszaporodását. A barátságos baktériumok csökkenti a rák kockázatát, hasmenés és gyomor-bélrendszeri betegségek kialakulását, azaz erősítik az immunrendszert. Azok számára, akik antibiotikumot szednek, különösen ajánlott, mert támogatja a hasznos baktériumok szaporodását. Tanulmányok azt mutatják, hogy az író  csökkenti a savas reflux tüneteit, különösen hatékony étkezés után fogyasztva. Az ital lehűl a gyomorban, nyugtató hatású és megakadályozza a savasság kialakulását.

 Kozmetikumnak is alkalmas

Emellett azonban az írónak jótékony hatása van a bőrre is. Alkalmazható csupán fürdőadalékként vagy közvetlenül a bőrre, és sikert érhetünk el vele kisebb sebeknél, napégésnél, valamint a bőrt összességében puhábbá és simábbá varázsolja. Különösen száraz bőrre ajánlott, mivel enyhén zsíros, és nem engedi a bőrt kiszáradni. A tejsavófehérjék miatt az írót gyengéd peelingként is alkalmazhatjuk az egészséges és feszes bőr érdekében. Ehhez adjunk 2-3 liter írót a meleg fürdővízbe.

Magas a fehérje tartalma

Egészséges hatását az író főként a tejsavófehérjéiből nyeri. Ezek biológiailag nagyon fontosak, és a szervezet nagyon jól tudja őket hasznosítani, mert ezekből állítja elő saját és létfontosságú fehérjéit. Az író segít az anyagcsere serkentésében és a szervezet funkcióit épen tartani. Összességében tehát a csekély kalóriatartalom, valamint a magas tejsavófehérje-tartalom, ami az írót belsőleges felhasználásra olyan egészségessé teszi. Egy csésze író kb. 8,1 gramm fehérjét tartalmaz, ami a férfiak és nők 15% és 17% napi fehérjét igényét kielégíti.

Riboflavin tartalma is magas

A riboflavin (B2-vitamin) a többi B-vitaminnal együtt fontos szerepet tölt be az emberi szervezetbe. Segíti a test növekedését a vörösvértestek termelődését, és segít a szervezetnek lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket.

B2-vitamin egy vízben oldódó vitamin,ezért könnyen kiürül  a szervezetből. Fontos, hogy naponta visszapótoljuk. A legjobb módja, ha ezt természetes úton tesszük úgy, hogy olyan ételeket  fogyasztunk,  amelyeknek  gazdag a  riboflavin tartalmuk. Az író gazdagon tartalmaz B2-vitamint. Ezen kívül  riboflavin tartalmazó élelmiszereink még a: tojás, dió, tejtermékek, húsok, brokkoli, sörélesztő, kelbimbó, búzacsíra, vadrizs, gomba, szója, zöld leveles zöldségek.

http://gyogyszernelkul.com/

Részletek: http://www.webbeteg.hu

www.nlm.nih.gov

 

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .