Csokis brownie laktóz- és gluténmentesen  

Hozzávalók:

  • 3 db tojás,
  • 1 csipet só
  • 20 dkg édesítő (xilit, nyírfacukor, eritrit),
  • 20 dkg gluténmentes étcsokoládé (75%-os),
  • 20 dkg laktózmentes margarin (vaj),
  • 10 dkg kókuszreszelék,
  • 10 dkg aszalt szilva (aszalt sárgabarack),
  • csipet csili,
  • fél kiskanál őrölt kávé,
  • negyed kávéskanál sütőpor,

Előkészületek:

  1. A tojásokat, a sót, chilit, az őrölt kávét és az édesítőt magas fokozaton habosra keverjük.
  2. Az étcsokoládét és a margarint vízgőz felett felolvasztjuk.
  3. A kókuszreszeléket finomabbra daráljuk és hozzáadjuk a sütőport. Az aszalt gyümölcsöt is apró darabokra vágjuk.

Összeállítás:

  1. a tojásos cukros keverékhez hozzáadjuk a vízgőz felett felolvasztott étcsokoládét és a margarint, összedolgozzuk őket, majd végül belekeverjük az előkészített kókuszt és az aszalt gyümölcsöt.

Elkeverjük, de csak annyira, hogy homogén masszát kapjunk.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük és ráöntjük a masszát. A tepsi mérete akkor jó, ha a tészta egy-másfél ujjnyi vastagra terül szét. ezután 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.

Akkor a legfinomabb, ha nem sütjük túl és a közepe kicsit lágyabb állagú (mint minden brownie-nál).

Akkor kell a sütést befejezni, amikor még a tészta kicsit nyersnek tűnik, mert a szabad levegőn még változik az állaga. Nem könnyű eltalálni ezt a pontot. Legkönnyebben úgy tudunk meggyőződni, ha nyomáspróbát végzünk: nyomjuk meg az ujjunkkal kicsit a középen a tésztát, ha puha és a teteje már ropogós, akkor biztos kivehető a süteményünk.

A vékony ropogós réteg fontos, mert ez védi meg a puha, szaftos belsőt a kiszáradástól. Ha túl vastag ez a réteg, akkor túlsütöttük, ha viszont hiányzik, akkor valószínűleg félig nyers

 

Az ínyencek vaníliapudinggal és eperrel (áfonyával, málnával, stb) is tálalhatják (nagyon mutatós, finom és könnyű elkészíteni).

A vaníliáspudingot is készítsük el laktóz- és gluténmentesen.

Jó étvágyat!

 

  • Share on Tumblr
  •  
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..