A kapszaicin jótékony hatása, avagy éljen a chili

Afrikában, Mexikóban és Indiában is a chili paprika fogyasztásának nagy hagyománya van. Ezekben az országokban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, kutatások bizonyítják, hogy fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé. Ma már tudjuk, hogy a chili paprikából is kivonható kapszaicin hasznos segítséget nyújt egészségünk védelmében és a szervezet gyógyításában egyaránt.

Az erős paprikában található kapszaicin jótékony hatása:

  • fájdalomcsillapító hatású, rendkívül erős fej fájás a migrén esetében is. Ez esetben a fejfájással megegyező oldalon lévő orrcimpánk belső részére dörzsöljünk kapszaicin készítményt. Ezt a módszert alkalmazhatjuk fogfájás esetén is
  • vérbőségfokozó hatású,
  • gyulladáscsökkentő hatású,
  • fertőzésgátló hatású. A magas provitamin tartalma védi a bőrt és a nyálkahártyát, megelőzi a bőrbetegségeket segíti a sebek gyógyulását, erősíti a látást. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát is.
  • Enyhe vízhajtó hatású, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes,
  • emésztést elősegítő hatásúak. Az erős paprika növeli a fogyókúra eredményességét, mert felgyorsítja az anyagcserét
  • A kapszaicin övsömör és herpeszvírus , pikkelysömör esetén is kifejti jótékony hatását.
  • Fontos ásványi anyagokat is tartalmaz (kálium, a foszfor és a kalcium)
  • Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely védelmet nyújtanak a rák ellen.
  • A chilikben található A-, C- és E-vitamin. B6- és C-vitamin, kiemelkedően magas

Fogyaszthatjuk, nyersen, szárítva, őrölten, de főzhetünk belőle chiliszószt is.

Íme például egy finom csiliszósz receptje:

Hozzávalók kb. 5 dl szószhoz

  • 20 dkg friss kápia és chili paprika (piros chili, jalapeno, habanero, moruga, vagy ami van) keveréke fele-fele arányban, vagy úgy, ahogy szeretjük majd. Néha elég bele egyetlen moruga is
  • 2 darab sárgarépa (ízlés szerint, ez adja majd a jó állagot és a gyönyörű színt)
  • néhány paradicsom (ízlés szerint)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 cl fehérbor- vagy almaecet, vagy balzsamecet,
  • 1 púpozott evőkanál barna cukor, de lehet fehér is,
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt bors,
  • 1 db lime, vagy citrom,
  • kis víz, vagy amennyit gondolsz.

A sárgarépát megpucoljuk, majd kisebb hasábokra vágva serpenyőben kevés vízzel puhára pároljuk. A paprikákat kicsumázzuk és félbevágva aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és a párolt sárgarépát. Hosszabb ideig, úgy 4-5 percig turmixoljuk, hogy minél finomabb állagú legyen. Átöntjük egy lábasba és kis lángon főzni kezdjük. Beleküldjük az ecetet/bort, a sót, a borsot, a cukrot és a citromlevet. Alacsony lángon, gyakran átkeverve kb. 40-50 percig főzzük, míg szósz állagúra sűrűsödik. Egy kislyukú szűrőn átpasszírozzuk, vagy botmixerrel jól átdolgozzuk, majd steril üvegekbe töltjük. Ha nem hűtőben fogjuk tárolni, tegyünk bele egy késhegynyi nátriumbenzoátot.

Ínyencek esetleg adhatnak chiliszószhoz néhány szem szedret, vagy fügét is.

De csinálhatjuk a csiliszószt barackkal, szilvával, fehérborral,

vagy csokihabával, karamellizált cukorral, fokhagymával, vörösborral,

esetleg jalapenoval, olivabogyóval és pálinkával…

Csak a képzeleted és a kreativitásod szabhat határt………:)

 

Eltehetjük télire savanyúnak is a szokásos recepttel:

Ilyenkor néha elég az üvegbe egy-két igazi chili (habanero, moruga, scorpion, stb.) majd kipótolni kevésbé erős paprikákkal, hagymával, fokhagymával, stb. vagy egyszerűen kápiával feltölteni.
1 l víz
kicsi olaj (nem fontos)
2 dl ecet (ízlés szerint)

cukor
szemes bors
mustármag
babérlevél
torma (nem fontos)

Utána a szokásos dunsztolás, esetleg késhegynyi tartósító (nátriumbenzoát).

Talán nem leszek illúzióromboló, ha azt mondom, a receptek elkészíthetők sima cseresznyepaprikából is, ha valakinek az ízlik.

Minden paprikának más-más az ízvilága, aromája, más az erőssége, Végtelen variáció van. Akad mindenkinek ízlés szerint.

Érdemes kísérletezgetni velük. Nagyon finom kézműves szószokat lehet ma már vásárolni, pl. GaBko, Fenevad, Chili Hungária, stb.

Évente több alkalommal is rendeznek csilifesztiválokat az ország egyes városaiban pl. Solymár, Nagymaros, Hajdúböszörmény, stb.

 

Tehát éljen a csili!

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .