Amerikában már 1950-es években teret hódított a smoothie készítése, de világ trópusi országai, gyümölcstermesztői azonban már jóval előbb felismerték a gyümölcs- és zöldségpürék jótékony hatását. Ez a népszerű ital nem más, mint finomabbnál finomabb, frissen facsart, turmixolt gyümölcs és zöldséglé. A vegetáriánus hívei nagy örömmel fogadták, hiszen az egészséges táplálkozás forrását látták benne. Az elmúlt 20-30 évben sok divatos diéta fontos eleme. Nem véletlenül, mert a zöldségekben, gyümölcsökben lévő vitaminokat egyszerűen tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Nyersen facsarjuk a hozzávalókat és tartósítószer nélkül fogyasztjuk, így a bennük lévő tápanyagok nem károsodnak. Hazánkban eleinte csak a narancs és grépfuit kipréselt levét ismertük juice néven, de ma már csak a képzelet szab határt a gyümölcsös, zöldséges variációknak.
Más kultúrák smoothie-jai
Az gyümölcsalapú pépek a mediterrán, a közel-keleti és az indiai konyhában is ismertek: ilyen például a sörbet, amely joghurtból, mézből és friss gyümölcsökből készül. Indiában a mangóturmixnak van hagyománya, amely mangópürét, zúzott jeget, tejet és nádcukrot tartalmaz. Dél-Indiában az ananászalapú, tej nélkül készült jeges turmix a népszerűbb. Gyümölcsturmixokat alkoholmentes és alkoholos koktélok készítéséhez is fel lehet használni. Természetesen számos világkonyha a saját ízére szabta ezeket a tradicionális aromákat, új ízélményt teremtve így a smoothie-k világában is.
Készítsünk smoothie-t az év minden szakában!
- Tavasszal azért, hogy erősítsük szervezetünket, mert a téli hónapok alatt a bevitt vitaminforrásainkat feléljük.
- Most az ősz beköszöntével a tél előtt készítsük fel és erősítsük meg immunrendszerünket a vírusok, bacilusok ellen.
- Nyáron pedig egyszerűen csak azért, mert lehűtve nagyon finom és frissítő ital.
Íme három smoothie receptet, melyekkel bátran lehet kísérletezni.
Reggeli turmix eperrel és zabliszttel
Reggeli helyett ihatjuk ezt a gyorsan elkészíthető tápláló krémes állagú gyönyörű rózsaszín turmixot.
Hozzávalók:
- 1 csésze szójatej
- ½ csésze zabpehely
- 1 banán összedarabolva
- 14 db fagyasztott földieper
- ½ teáskanál vanília- kivonat
- 1 ½ teáskanál méz
A turmixgépbe bele tesszük a hozzávalókat (szójatej, zab, banán és eper). hozzáadjuk vaníliát és a mézet és simára keverjük. Végül üvegpohárba töltjük.
Kelkáposzta és banán turmix
Tápanyagban gazdag kelkáposzta van elrejtve ebben a finom banánturmixban. Tökéletes azok számára, akiknek nehezére esik a napi zöldség adagját bevinnie a szervezetébe.
Hozzávalók:
- 1 db banán
- 2 csésze apróra vágott kelkáposzta
- ½ csésze szójatej
- 1 evőkanál lenmag
- 1 teáskanál méz
Helyezzük a banánt, kelkáposztát, szójatejet, lenmagot, és mézet egy turmixgépbe és pürésítsük simára. Jéggel tálaljuk.
Nagyon intenzív gyümölcs Smoothie
Gyönyörű színes és teljesen frissítő.
Hozzávalók:
- 10 dkg fagyasztott vegyes bogyó (szeder, áfonya, ribizli)
- 15 dkg szeletelt őszibarack, (konzerv is jó)
- 2 evőkanál méz
A turmixgépbe, bele tesszük a fagyasztott gyümölcsöket és az őszibarackot (körtét) a mézzel. és simára keverjük.
Akármilyen variációt próbálunk is ki, nem fogunk csalódni! Hiszen a smoothie végül is nem egyéb, mint kertjeinkben levő gyümölcsök és zöldségek levesesítése, mely sok energiával lát el mindnyájunkat. Finom, tápláló ital, étel, desszert egy pohárban. Fogyasszuk egészségünkért!
Forrás: részlet: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcsturmix
részlet: http://allrecipes.com/recipes/138/drinks/smoothies/







