A babona szerint az év első napján, ha lencsét eszünk egész évben szerencsések leszünk, mert a lencse a pénzt és a gazdagságot jelképezi. Ez a mondás nem bizonyított, de a lencse jótékony hatása szervezetünkre igen.
Jótékony hatásai:
- A lencse fitinsav tartalma kiváló antioxidáns hatás, így vírusos fertőzésekkel szemben ellenállóbbá tesz bennünket,
- glikémiás indexe alacsony ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, mert segíti a vércukorértékeket alacsonyan tartani.
- Magas rosttartalma miatt jó hatással van az anyagcserére, mert tisztítja és megmozgatja a bélrendszert,
- a lencse kiválóan pótolja a tejben megtalálható anyagokat és így hasznos a laktózérzékenységben szenvedők számára is,
- fokozza a nemi vágyat és a szexuális teljesítő képességet,
- csökkenti a változókor tüneteket.
- jó hatással van a szemekre,
- segít kordában tartani a vérnyomást
Fogyaszthatjuk levesek, főzelékek, saláták formájában. Mindenki keresse meg számára a legmegfelelőbbet.
Én legutóbb salátaként készítettem el és egy nagyon egyszerű változatot választottam.
Íme egy Egyszerű lencsesaláta
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 1 csokor snidling
- 1fej lilahagyma
- 1 db citrom
- 1 db babérlevél
- 1 teás kanál mustár
- 2 db kemény tojás
Készítés: A lencsét tegyük egy tálba és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy jól ellepje. Hagyjuk állni 1-2 órán át, majd cseréjük le a vizet és gyengén sós, babérleveles vízben főzzük puhára. Vigyázzunk arra, hogy ne főzzük szét. Ha megpuhult és kihűlt, szűrjük le. A lilahagymát vágjuk vékony karikára és tegyük a lencsére. A citrom levét kevés édesítőszerrel, pici borssal és a mustárral keverjük össze, ha szükséges ízlés szerint tehetünk hozzá még egy csipet sót. Ezt az öntetet öntsük a lencsére, hagymára. Hagyjuk állni egy két órát, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt az előre megfőzött tojásokat gerezdekre vágjuk és a finomra vágott snidlinggel díszítjük. (tehetünk hozzá virsli karikákat is, én ezt most elhagytam).








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.