Újabb mesésen ropogós sült krumpli

posted in: Egyéb, Receptek | 0

Sokféle sültkrumpli recept van már, de mindig jól jön egy újabb variáció.
A sobors.hu most egy nemzetközi lapból tallózott egy kiváló receptet.
Mitől lesz ropogós?
A titkos hozzávaló nem más, mint a szódabikarbóna. Sós, szódabikarbónás vízben kell előfőzni a krumplit, majd sütőben pirosra sütni. Az is fontos, hogy olívaolajos mázat kapjon a burgonya, az is hozzájárul a ropogósságához.
Az olajat rozmaringgal és fokhagymával kell összemelegíteni, majd leszűrni, így a fűszerek átadják az aromáikat az olívának. A leszűrt fokhagymás alap sem megy kárba, a sütés végén a krumplihoz kell keverni, ráadásul így a fokhagyma sem kap túlzott hőkezelést a sütőben, nem lesz keserű.

Íme a részletes recept:
Hozzávalók:
fél teáskanál szódabikarbóna
2 kilogramm krumpli (sütni való)
5 evőkanál olívaolaj
1 marék rozmaring (friss)
3 gerezd fokhagymaízlés szerint só,
bors1 marék petrezselyem
Előkészítési idő: 40 perc
Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:
A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk negyedekbe, majd hasábokra. A rozmaringot aprítsuk össze, a fokhagymát reszeljük le.
Egy nagy lábasban melegítsünk 2 liter vizet, mikor forr, adjunk hozzá 2 evőkanál sót, a szódabikarbónát és a krumplit, alaposan keverjük össze. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, majd főzzük addig, míg a krumpli puha nem lesz.
Közben az olívaolajat melegítsük össze a rozmaringgal, fokhagymával és egy kis frissen őrölt borssal. Mikor a fokhagyma elkezd barnulni, vegyük le a tűzről, majd szűrjük le az olajat egy apró lyukú szitán. A rozmaringos-fokhagymás masszát tegyük félre, később még kelleni fog.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
Mikor kész a krumpli, szűrjük le, hagyjuk lecsöpögni, majd forgassuk a leszűrt olajba. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Óvatosan keverjük össze, hogy a krumpli ne nagyon törjön össze, de vonja be az olaj.
Öntsük a burgonyát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, egyenletesen oszlassuk el, hogy ne fedjék egymást a hasábok. Első körben süssük 20 percig. Mikor letelt az idő, egy spatula segítségével óvatosan forgassuk át a krumplikat, majd tegyük vissza a sütőbe 30-40 percre, közben párszor forgassuk, rázogassuk. Mikor a krumpli aranybarna és ropogós, készen van.
A kész krumplikra kanalazzuk rá a rozmaringos fokhagymát, amit leszűrtünk, illetve szórjuk meg petrezselyemmel. Keverjük alaposan össze.
Köretként, vagy nassolnivalóként tálaljuk.

Forrás:
https://sobors.hu/receptek/ropogos-sult-krumpli-recept/?fbclid=IwAR0omXG_PVW50OrpgbN0JJJoaCnEodD2F9HDtvkmg63t10ZT8vjrE6Gwr24

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .