Hogyan főzzük helyesen a rizst, hogy ne mérgezzük magunkat?

posted in: egészség, Egyéb | 0

A világon a rizs az egyik legelterjedtebb és leggyakrabban készített étel.

Sok technika van a rizs elkészítésére, de vajon melyik a legjobb módszer. A megfőzött rizsben sok káros anyag maradhat, amivel mérgezzük magunkat, ha nem a megfelelő módon készítjük el. A rizs elkészítésénél figyelnünk kell arra, hogy legyen jól megfőzve, de mégse ragadjon, ízletes legyen és erre mindenkinek más és más módszere van. Azt viszont kevesen veszik figyelembe, hogy a rizsben rengeteg a méreg, mert sok szennyeződést és káros anyagot szív magába a földből, amit szépen el is raktároz. Mi pedig, ha nem megfelelően készítjük el, elfogyasztunk, de szerencsére van olyan módszer, amivel megszabadulhatunk ezektől a mérgektől.

Egy kísérlet során megvizsgálták, hogy a különböző főzési eljárásokkal mennyi méreganyaggal kerül az asztalunkra a kedvencünk..

Első eljárásnál:

Két rész vízhez adtak egy rész rizst és a víz elforrt főzés közben.

Második eljárásnál:

Öt rész vízhez adtak egy rész rizst és a főzés után maradt felesleges vizet egyszerűen leöntötték róla.

A harmadik eljárásnál:

A főzés előtt egy napig áztatták a rizst.

Az első bizonyult a legkárosabbnak, míg a második esetbe felére csökkent a megfőtt étel arzéntartalma. A harmadik eljárás után már 80%-kal kevesebb mérgező anyagot találtak a vizsgált mintában. Vagyis a legjobb módszer, ha főzés előtt egy napig áztatjuk, majd a vizet leöntjük róla és még le is öblítjük, majd 5 rész vízben egy rész rizst takarék lángon puhára párolunk úgy, hogy a forrástól számítottan még 10-15 percig fedő alatt főzzük.

Nos, hát ennyi a rizsfőzés titka! 🙂

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .