Az igazán finom húsvéti sonka elkészítése

posted in: Egyéb | 0
  1. Az első lépés az, hogy vásárolsz valahol, valamilyen sonkát, ami nagyon megnyerte tetszésedet. Bármilyen sonkafélét vásárolsz, a főzés hasonló módon történik.
  2. A sonkákat sós páclében érlelik és füstöléssel tartósítják, ezért főzés előtt pár órára áztasd hideg vízbe, hogy a só nagy része kiázzon belőle. Ha nagyon száraz és sós a hús, akkor egy éjszakára is beáztathatod, ellenkező esetben elég egy-két óra is. Végül öntsd le az áztatólevet.
  1. A zsíros réteget hagyd rajta, ez fogja majd megakadályozni, hogy a sonka kiszáradjon.
  1. Főzés előtt még jól mosd meg a sonkát!
  2. Ezután ismét engedj a sonkára annyi hideg vizet, ami jól ellepi, majd tedd fel főni. Amint felforr, vedd vissza a lángot a legkisebb fokozatra!
  3. A sonkát tehát lassú tűzön főzd, nem szabad nagyon forrnia. Akkor lesz igazán finom a sonka, ha a főzővíz lassan forr és nem lobog, inkább csak gyöngyözik. Fedőt ne is tégy a fazékra.
  4. A főzővízbe tégy hagymát, ha szereted, kevés fokhagymát, borsot és babérlevelet. Tovább gazdagíthatod esetleg az ízét, ha leveszöldségeket is teszel mellé (sárga- és fehérrépát, zellert stb.), de ezeket csak akkor tedd a fazékba, ha a sonka már félig megfőtt, különben szétáznak. Sót ne tegyél a főzővízbe, mert elég sós maga a sonka is.
  5. A sonkát annyi óráig főzd, ahány kiló (ha két kilós a sonka, legalább két órát kell főznünk). Ha van csont is a hús mellett, akkor próbáld azt kihúzni a sonkából a főzési idő végéhez közeledve – akkor van kész, ha könnyen elválik a hústól. A kötözött sonkát hústűvel ellenőrizhetjük, ha már könnyen bele tudod szúrni egészen a közepéig, lekapcsolhatod a lángot.
  6. Ha megpuhult, hagyd meghűlni a levében. Semmiképpen se hagyd a levegőn kihűlni a sonkát, mert akkor kiszárad és megkeményedik. Csak akkor szeleteld, ha már teljesen lehűlt és megdermedt.
  7. Miután kihűlt, tedd át egy tálra, majd tedd a hűtőbe. Ha a sonka mellé szánt kemény tojásokat a sonkalében főzöd meg, különleges, enyhén füstölt zamatot kap, és még jobban illik a sonkához! Viszont így a tojásokat a festék már nem fogja befogni, mivel bevonja a sonka egy zsírréteggel.

 Extra tippek:

  1. Érdemes a sonka levéből valamennyit félreraknod (amiben nem főzöl tojást), ebből készíthetsz húsvét után bablevest, sóletet. Mélyhűtőben fél évig is eláll.
  2. Nemcsak finom íze lesz, de sokkal könnyebben emészthető a sonka, ha egy kevés kurkumával is fűszerezed! Így elkerülöd a haspuffadást, kellemetlen teltségérzést.
  3. Ha nincs időd beáztatni a sonkát, egy kis ecetet önts a főzővízbe, ami kiveszi a sót belőle. Az áztatást azonban azért sem érdemes kihagynod, mert így omlósabb, puhább lesz a hús.
  4. Ha kötözött sonkát vettél, a hálót a főzés után távolítsd el, legkésőbb akkor, amikor a húst a hűtőbe teszed, mert teljesen hidegen, szeleteléskor nehezebb dolgod lesz.
  5. A főtt sonkát a hűtőben esetleg vizes ruhába csavarhatod, de a legjobb, ha hagyod szabadon állni – így is sokáig fogyasztható marad. Semmiképp se tedd zárt dobozba, vagy csomagold be légmentesen alufóliába, mert úgy hamarabb megromlik. (Forrás: andio.hu)

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .