Még néhány dolog a cékláról

posted in: egészség, Egyéb, Receptek | 0

Szeptembertől tavaszig frissen megveheted a piacon. Nemcsak savanyúságot készíthetsz belőle, leves, saláta, köret alapanyaga is lehet a vitamindús cékla.

Honos: Már a babilóniaiak és a főníciaiak is termesztették, de Európába a görögök és a rómaiak juttatták el a céklát. Főleg a Földközi-tenger vidékén és Közép-Európában honos, azonban megtalálható a világ más tájain is.

Miért jó:

A húsos, bíborvörös céklagumó értékes ásványi sókat, nyomelemeket, A-, B2- és C-vitamint tartalmaz. Fogyókúrás tápláléknak is ideális, mert 10 dkg csak kb. 25 kalóriát tartalmaz. Mivel a benne lévő cukor könnyen hasznosítható, kitűnő energiaforrás a szervezetnek. A gyümölcscentrifugával nyersen előállított céklalé gazdag folsavban, és többek között segít leküzdeni a megfázást meg az influenzát, valamint szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait.

Hogyan használd:

Feldolgozható salátának vagy elkészíthető savanyúságként, de héjában megsütve, köretként is érdemes kipróbálni, például sült csirke mellé szórva, burgonyával együtt. (Levét az élelmiszeripar például tészták és szörpök színezésére használja.) Mivel a cékla mindent megfest, feldolgozása előtt – ha nem használsz gumikesztyűt – kend be étolajjal a kezed, végül a munka után ecettel vagy citromlével dörzsöld le róla a festékanyagot.

Vásárlás, tárolás:

Lehetőleg kisebb, ám kemény gumókat vásárolj! Ha megfelelően tárolod (homokkal töltött ládában, a pincében) egész télen át megőrzi frissességét. De papírba csomagolva, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében 4-5 hétig eltartható.

Néhány tipp a főzéséhez:

Tisztítása: Amennyiben szükséges, puha kefével súrold le! Szabadítsd meg a leveleitől és a gyökerétől, de ügyelj arra, hogy ne vágj bele a gumóba, különben főzés közben kifolyik a leve.

Nyers salátához: Amikor frissen készíted, a legjobb, ha zöldséghámozóval húzod le a héját. Ezután reszeld le olajjal vékonyan bekent, nagy lyukú reszelőn. Gazdagítsd kevés alma- és répareszelékkel, végül ízesítsd néhány csepp citromlével!

Hámozása: Forrásban lévő vízben főzve – a cékla nagyságától függően – kb. 3/4 óra alatt megpuhul. Ha megfőtt, öblítsd le hideg vízzel! A héját késsel vágd be a két végén, így kézzel könnyedén lehúzhatod. Amint kihűlt, máris dolgozhatsz vele tovább.

Hogyan dolgozd fel:

  1. A gyümölcscentrifugával kinyert levet keverd össze ugyanannyi almalével! Kevés narancs-, citrom- és sárgarépalével ízesítve kitűnő üdítőitalt készíthetsz belőle.
  2. Finom saláta hozzávalója is lehet: a meghámozott céklát reszeld bele a tejfölből, majonézből, sóból és reszelt tormából összeállított öntetbe.
  3. Savanyúság: Szeletelj fel 1 kg főzött céklát és tedd csavaros tetejű befőttesüvegekbe! Forralj fel 1/2 l vizet kb. 1 dl ecettel, 8-10 dkg cukorral, tegyél bele 2 babérlevelet és 1 ek szemes borsot! Forrón öntsd a céklára és jól zárd le az üveget!
  4. Tejszínes céklaleves

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg cékla, 2 dl tejszín,

1 dl erőleves,

só, bors, szerecsendió, cukor ízlés szerint,

a díszítéshez 1 dl tej és durvára őrölt rózsabors

Elkészítése:

1. A céklát rúdmixerrel pépesítjük, majd lábosba öntjük, hozzáadjuk a levest és felforraljuk.

2. Belevegyítjük a tejszínt, és kb. 5 percig főzzük. Sóval, cukorral és szerecsendióval ízlés szerint fűszerezzük. A kész levest átszűrjük kis lyukú szűrőn, majd ha kihűlt, poharakba vagy leveses csészékbe töltjük.

3. Közvetlenül tálalás előtt a tejet kb. 80 fokosra hevítjük (ne forrjon!) és tejhabosítóval felhabosítjuk. A levest a habbal díszítjük és rózsaborssal megszórva kínáljuk. Elkészítési idő: 20 perc

  5. Céklasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 kg nyers cékla
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 0,5 dl 10%-os ecet
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 liter víz
  • elkészítési idő: max. 1 óra

Elkészítés:

A céklát alaposan mosd meg, szükség esetén dörzsöld át és a héjában főzd puhára körülbelül egy óra alatt. Ha kész, csepegtesd le, tedd hideg vízbe, így a héja könnyebben leválik. Majd pucold meg, szeleteld fel tetszés szerint. Vághatod csíkokra, négyzetekre, esetleg egyszerűen karikázd fel. Rendezd üvegekbe vagy rakd jól zárható edénybe.

A levéhez tégy fel forrni 1 liter vizet, dobd bele a köményt, majd forrás után add hozzá a sót, a cukrot, az ecetet, és keverd össze. A langyosra hűlt lével öntsd le a céklát és jól zárd le az üveget. Bár azonnal fogyasztható, ha négy-öt napig állni hagyod, az ízek még jobban összeérnek és a savanyúság sokkal finomabb lesz.

 

Forrás:

https://mereu-sanatos.club/2019/02/06/igy-lesz-igazan-finom-a-hazi-ceklasalata-az-egyik-legegeszsegesebb-savanyusag/

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .