Hogyan készítsük el a saját töklámpásunkat?

posted in: Egyéb | 0

Halloween éjszakája október 31. Ezen az éjszakán sok házban világít a Halloween szimbóluma, a kivájt töklámpás. Akinek kedve van, nyugodtan díszítse fel ez alkalomból az otthonát.

Hogyan készítsük el a töklámpásunkat?

Válasszunk egy közepes méretű, vékonyabb héjú tököt (ezt könnyebb faragni). Vágjuk le a sütőtök tetejét azért, hogy eltudjuk távolítani a magvakat és a húsos részt, ha már a tök belsejét eltávolítottuk kezdhetjük is a tervezést. Keressük meg a tök legformásabb oldalát. A mintát legjobb, ha papírlapra előrajzoljuk és a sablon segítségével könnyedén a tökre másolhatjuk,. így biztos nem rontjuk majd el. Első lépésként egy hegyes szerszám segítségével szúrjunk egy lyukat a tökbe, majd egy éles késsel vágjuk ki. (csak felnőttek). a kijelölt vonal mentén a kívánt formát. Legyünk óvatosak, hogy ne lépjünk túl a vonalakon!

Tervezzük meg a világítást is. Helyezhetünk bele kicsi, vagy nagy gyertyát, egyet, vagy többet, de akár elemlámpát is.

A töklámpásunkat tervezhetjük mosolygósra, mérgesre, kedvesre, vagy akár gonoszra is Jó tanács, hogy elsőre ne válasszunk túl bonyolult mintát.

Hogyan őrizhetjük meg töklámpásunk frissességét?

Hogy minél hosszabb életű legyen a lámpásunk, vonjuk be a kivágott felületeket tartósító anyaggal, (pl. vazelinnel). Ha a tök kezd fonnyadni, áztassuk be 10 percre egy vízzel telt vödörben. Ezzel a művelettel minimum egy héttel hosszabb ideig tarthatjuk frissen.

 Egyéb ötleteket és irodalmat találhatsz a témáról egy régebbi cikkemben:

https://angelitkristaly.hu/2016/10/14/a-toklampasok-ejszakaja/   

És most jöjjön még egy kis történelem:

Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserébe megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”. Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után. A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi. 

Az Ír legenda szerinti „tökös” történet
Jack O’Lanter nevű részeges kovácsról kapta a nevét az első Jack lámpás.
Kettős célt szolgált, egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.
A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta magával. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább  és ravasz módon el is érte, hogy az ördög felmásszon egy fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogy soha többé nem fogja kísérteni a lelkét, ha végre leengedi őt. Jack ekkor megengedte az ördögnek hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Végül az ördög szánta meg és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából. A parazsat Jack egy marharépába tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a marharépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását.
Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában szereplő eredeti takarmányrépát a narancssárga színű, látványosan kivájt, vigyorgó sütőtök forma váltotta fel.

Forrás: internet, a történelmet összeszedte Wolf Erika

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .