A töklámpások éjszakája

posted in: Egyéb | 2

toklampas7

A Halloween eredetileg amerikai hagyomány, de Angliában, Írországban is évről évre sok gyereknek és felnőttnek ad kellemes készülődést és ünneplést. Ma már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, bár sokan egyáltalán nem tartják ünnepnek. Pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány, egészen a 1081-es évekről van feljegyzett történet, amikor is a visegrádi vár tornyát világították meg töklámpásokkal azért, hogy az ott raboskodó Salamon királyt éjszaka is szemmel tarthassák. Biztosan közülünk is többen emlékezünk a gyerekkorunkban faragott töklámpásokra. Igaz nem jártuk az utcákat jelmezekbe öltözve, hogy ismerőseinktől édességet gyűjtsünk, de ajtónk elé helyezve hangulatosak voltak.

Akinek kedve van, nyugodtan díszítse fel halloween alkalmából az otthonát.

Fények ünnepéhez néhány egyszerű ötlet!

Az utolsó októberi hétvége remek alkalom arra is, hogy a gyerekeinkkel együtt díszeket készítsünk, amely lehet faragott tök, lakásdekorációk, kültéri díszek. Mindenki számára elérhető, mert nem kell hozzá komoly anyagi befektetés.

Őszi hónapokban a piacokon sok szép formás sütőtök kapható. Válasszunk egy érett tököt és a tök tetejét vízszintesen vágjuk le. Úgy mintha kalapot vágnánk rá és ezen keresztül a tök közepéből egy kanállal kaparjuk ki a magokat (érett tökből könnyebb kivájni).

Majd tervezzük meg a töklámpásunkat és egy tűvel szurkáljuk át a szem és száj környékét majd egy ceruza segítségével rajzoljuk fel az arcát. Egy rövid pengéjű késsel faragjuk ki az arcát. Ha ezzel a művelettel elkészültünk, akkor vazelinnel kívül-belül kenjük át. Erre azért van szükség, mert így tartósabb lesz a lámpásunk és több napon keresztül is dísze lehet teraszunknak, előkertünknek, kerítésünknek. Tegyünk bele egy teamécsest és esténként, ha meggyújtjuk, hangulatossá varázsolhatjuk otthonunk bejáratát.

Még néhány tipp, amivel a Halloween ünnepén hangulatosabbá tehetjük otthonunkat:

toklampas3

 

 

Nem csak faragással készíthetünk mutatós díszeket. Akinek kedve van, fesse le a tök külsejét, ehhez szerezzünk be fekete színű akril, vagy zománcfestéket, a festés után várjuk meg, míg a tök megszárad és ezután fehér lakkfilccel ízlésünknek megfelelően díszítsük ki.

toklampas4

 

 

 

Szintén mutatós, ha mécseseket, lámpásokat gyújtunk. Elkészítésükhöz nem kell sok mindenit beszereznünk. Mindenki kamrájában fellelhető néhány sima befőttes üveg, amit kedvünkre díszíthetünk. Az így elkészített üvegekbe helyezzünk teamécsest. A díszítéshez használjunk fekete és narancsszínű üveg- vagy akrilfestéket és ragasztót.

toklampas5

.

 

 

 

Ha ismerjük a szalvéta technikát, akár azzal is tudunk ötletes díszeket készíteni. Szintén jó ötlet gézzel körbetekerni az üveget és szemeket ragasztani rá. A múmia-lámpás garantáltan tetszik majd mindenkinek

 

 

 

 

A gyerekek kedvence lehet a fekete denevér készítése.

toklampas6

 

 

Ehhez a dekorációkhoz nem kell más, mint egy olló és egy ív fekete papír. Ezekből az alapanyagokból nagyon egyszerűen mutatós denevéreket vághatunk ki, szemeket is ragaszthatunk nekik, amiket ezután a szobába a csillárra, ajtószárfa közzé, ablakra, de akár kint egy fára is felakaszthatunk.

 

 

 

 

Nyugodtan engedjük szabadon a fantáziánkat és a kreativitásunkat!  Azonban mindenképpen körültekintően járjunk el a díszek elrendezésekor. Figyeljünk arra, hogy szélvédett helyre tegyük őket és  gyúlékony anyag ne legyen a közelükben.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

2 Responses

  1. Halloween éjszakája: október 31 – Angelit kristály

    […] A Halloween ünnepe az angolszász országokból terjedt el az egész világon, így ma már hazánkban is sokan “ünnepeljük” október utolsó napját. Ezen az éjszakán sok házban világít a Halloween szimbóluma, a kivájt töklámpás. Ilyenkor vicces jelmezeket öltenek (boszorkány-, szellem-, vagy csontvázjelmezek a legnépszerűbbek) kicsik és nagyok és a különböző hagyományokat követve múlatják az időt. Nem csak töklámpást faragunk ezen a napon, de különféle csontvázas, pókhálós, pókos, denevéres dekorációval is kidíszítjük otthonunkat. Ötleteket és irodalmat találhatsz a témáról egy régebbi cikkemben: http://angelitkristaly.hu/2016/10/14/a-toklampasok-ejszakaja/ […]

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .