Tápióka (Manióka), a világ egyik legfontosabb tápláléknövénye

A tápióka őshazája Dél-Amerika északi része. Az ázsiai és afrikai konyha egyik alapvető alapanyaga, de ma már ismert az egész világon.

A tápiókát a kutyatejfélék családjába tartozó trópusi növény (manióka) gumós gyökeréből állítják elő. Ez egy színtelen, íztelen, szagtalan termény, amely önmagában nem nevezhető finomnak. A maniókának több fajtája ismert és mindegyik tartalmaz különböző mennyiségű cianidot képező cukorszármazékot, amely egy mérgező anyag, de a boltokban kapható tápióka granulátum teljesen biztonságos, mert a méreg eltávolítására egy bonyolult finomítási eljárást dolgoztak ki. A fogyaszthatóság érdekében lereszelik, préselik és átmossák, és így az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert kapnak. A granulátumot a maniókagyökeréből nyert keményítőlisztből készítik, úgy hogy szitán átpréselik és kiszárítják, így alakítva a lisztet gömbökké. A tápiókát nem csak kisebb, nagyobb granulátum formájában, de lisztként is megvásárolhatjuk bioboltokban és ázsiai alapanyagokat forgalmazó üzletekben.

A Tápiókának igen magas a keményítőtartalma és emiatt világszerte az egyik legtisztább keményítőforrásnak tartják. Európában levesekhez, desszertekhez, parfait-hoz, pudingokhoz használjuk.

Könnyen beilleszthető a reform és a paleo táplálkozásba. A tápióka gluténmentes alapanyag, ezért a lisztérzékenyek diétájában is helyet kaphat. Magas keményítőtartalma miatt, ha nedvesség éri áttetsző gyöngyökké alakulnak, és bekocsonyásítják a folyadékot. A tápióka gyöngyből készült pudingoknak, zseléknek. az állaga nagyon kellemes és esztétikus látványt nyújt A tápiókalisztet elsősorban a kukoricakeményítőhöz hasonlóan levesek, főzelékek, mártások sűrítésére használják.

Gyümölcsös tápiókapuding

Hozzávalók:

  • 10 dkg tápióka
  • 2,5 dl gyümölcslé (meggy, málnapüré, eperpüré, őszibarack)
  • 1 ek eritrit (méz)

A tápiókát a gyümölcslével és az édesítővel folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Mivel a tápióka semleges ízű, bátran használhatunk fűszereket, a málnáshoz, epreshez jól illik a friss bazsalikom, a menta, a meggyeshez fahéjat érdemes adni. A granulátumok ilyenkor magukba szívnak minden ízt és zamatot és ruganyos, lágy kis gombócokká alakulnak. Tálaljuk hidegen fagylalttal, vagy tejszínhabbal a tetejére szórjunk pirított mandulát, diót.

Vaníliás tápiókapuding

Hozzávalók:

  • 3,5 dl mandula, vagy kókusztej
  • 1db tojás
  • 1 db vaníliarúd magjai
  • 12 dkg tápióka
  • 3 ek eritrin (vagy más édesítőszerek)
  • a tetejére pár szem friss gyümölcs,

A tejjel, a vaníliával és az édesítőszerrel elkeverjük a tápiókát és 5 percre félretesszük. Majd hozzáadjuk a tojást és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. Lassú tűznél a forrástól számított 10 perc alatt, folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd idényjellegű, friss gyümölcsökkel tálaljuk. A tojás miatt a pudingunk tartalmasabb, krémesebb és finomabb lesz.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .