Támad az influenza, de hogyan is tudunk védekezni ellene?

posted in: egészség, Egyéb | 0

Szinte minden év január-februárjában szembe kell néznünk azzal, hogy az influenza járványszerű méreteket ölt. Ilyenkor közvetlen környezetünkben, iskolákban, óvodákban, munkahelyeken találkozhatunk a vírusfertőzésekkel. Az influenza cseppfertőzés útján terjed és már akkor is fertőzhetünk, amikor még csak „bujkál” bennünk a betegség és talán nem is tűnünk még betegnek.

A vírus megtámadja a felsőlégutakat és kb négy nappal a fertőzés után a következő tüneteket figyelhetjük meg magunkon:

  • magas láz
  • izomfájdalom
  • fejfájás
  • gyengeség
  • száraz köhögés
  • reszketés

Ha már megfertőződtünk a legtöbb, amit tehetünk, hogy otthon maradunk. Sokat segít az ágynyugalom, pihenés és persze fontos a tünetek kezelése is. Így tartsuk melegen a torkunkat, igyunk bőségesen folyadékot (legjobb a meleg citromos-mézes tea) együnk sok C vitamint. Jó szolgálatot tehetnek a vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítók. Antibiotikum szedésére nincs szükség, mert vírusos fertőzés ellen nem használnak. Természetesen, ha nem enyhülnek a tüneteink, vagy esetleg rosszabbodnak, akkor forduljunk orvoshoz.

Mindennél fontosabb azonban a megelőzés, sokat tehetünk egészségünk védelméért néhány egyszerű szabály betartásával.

Kerüljük a tömeget! Kerüljük csúcsforgalomban  a bevásárlóközpontokat, tömegközlekedést és ne menjünk tömeges rendezvényekre. Ha ezeket semmiképpen nem tudjuk elkerülni viseljünk maszkot,

Mozogjunk hetente többször és száraz hideg időben is tartózkodjunk a friss levegőn megfelelő mennyiséget.

Zárt helyiségekben szellőztessünk rendszeresen A friss levegő cseréjével megakadályozhatjuk a  vírusok terjedését.

Mossunk gyakran kezet akkor is, ha hazaértünk és munkahelyünkön is. Tömegközlekedési eszközökön, üzletekben könnyedén megfertőződhetünk. Legjobb, ha fertőtlenítő kézmosószert használunk.

Naponta fertőtlenítsük a gyakran használt tárgyainkat, mert a kórokozók ott lehetnek a számítógépünk billentyűzetén a kilincseken, poharunkon stb.

Öltözzünk rétegesen, melegen! Mindig tegyünk sapkát, sálat, mert a hőleadás több mint harmada a fej bőrén és a nyakon történik.

Ne dörzsöljük szemünket, mert a kórokozókat nem csak az orron, szájon vihetjük be a szervezetünkbe, de a szemünkön át is könnyedén megfertőződhetünk.

Mindig tiszta zsebkendőbe fújjuk orrunkat, mert ha nem így teszünk körkörösen fertőzzük magunkat.

Immunrendszerünket erősítsük, úgy hogy rendszeresen sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk. elegendő mennyiségű folyadékot iszunk és gondoskodunk a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .