Hogyan száműzzük az öregségi (pigment) foltokat

posted in: egészség, Egyéb | 2

Segítség foltos a bőröm!!

Az idő múlásával negyven-ötven éves kor körül megjelenő pigmentfoltok (más néven az öregségi, vagy májfoltok) elsősorban a bőr napsugárzásnak erősen kitett területein jelennek meg. így a kézfejen, alkaron az arcon, és a dekoltázson. Ezek a foltok a bőr jóindulatú pigmentzavarát jelentik.(az ultraibolya sugárzás miatt a melanociták túlzott aktivitása váltja ki).

Színük a sárgástól az egészen a sötétbarnás színig előfordulhat. Nagyságuk két-három centitől az egészen apró kiterjedésűek is lehetnek. Jellemző rájuk, hogy a foltok télen is csak alig, vagy egyáltalán nem halványodnak el. Jelenlegi ismeretek szerint csak esztétikai hátrányuk ismert, mert az öregségi foltokból nem alakulnak ki rosszindulatú elváltozások. Hatvan éven felül szinte mindenkinek vannak öregségi foltjai, férfiakon, nőkön egyaránt megjelenhetnek. Kisebb-nagyobb pigmentfoltok a világos bőrűeknél fiatalabb korban is előjöhetnek.

Igaz az időskor természetes velejárójának számítanak a foltok, de sokan mégis szeretnének megszabadulni tőle.

Sajnos a foltok eltávolítása rendkívül nehéz feladat. A legfontosabb, hogy óvjuk bőrünket a túlzott napozástól. Használjunk megfelelő fényvédő krémeket melyek segítségével késleltethetjük a foltok megjelenését.

De ha már megjelentek testünkön, mit is tehetünk azért, hogy szépséghibáinktól megszabaduljunk?

Kozmetikumokkal, lézer technikával, kémiai hámlasztással, és természetes alapanyagokkal próbálkozhatunk.

Nem lesz egyszerű feladat, nagy türelmet, kitartást igényel, hogy halványítsuk, eltüntetsük a nem kívánt foltokat.

A legeredményesebb lehetőségnek a rendelkezésre álló segítségek közül a lézerterápia bizonyul, de sokan vannak, akik inkább a természetes anyagokat részesítik előnyben.

Íme, néhány ötlet:

almaecet

 

Almaecet

Az almaecetet erjesztéssel az almából nyerik. Mivel az almaecet sok gyümölcssavat tartalmaz, így segítségével halványabbá tudjuk tenni az öregségi foltokat. Alkalmazhatjuk belsőleg, úgy hogy a vízzel hígított almaecet megisszuk, vagy közvetlenül kis kozmetikai kendőre öntve bekenjük az almaecettel a kezelni kívánt bőr felületet. Eredményesebb hatást tudunk elérni, ha az ecethez egy kevés narancslevet is keverünk.

 

 

citrom3

 

Citromlé

Citromlé erőteljes hámlasztó hatású. Magas C-vitamin tartalmánál fogva az elhalt hámsejteket sikeresen eltávolítja a bőrünkről, így az öregségi foltok kifehérednek, elhalványodnak, valamint elősegíti a sejtek regenerálódását is. A citromlében lévő C-vitamin serkenti a kollagén termelődését és ezáltal csökkenti a ráncok megjelenését is. Csavarjuk ki frissen a citrom levét, majd vigyük fel az érintett területre és hagyjuk hatni legalább 10 percig, majd öblítsük le langyos vízzel. Egy hónapon belül látványos hatást érhetünk el.

 

aloe-vera

Aloe Vera gél

A növény a természet patikájában méltón foglal el előkelő helyet, hiszen nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban és ezen értékes összetevőinek köszönhetően bőrünkre is jótékony hatással van. Sikeresen halványítja a pigmentfoltokat, serkenti az új bőrsejtek növekedését ezen kívül segít megőrzi a bőr feszességét. Az aloe vera gél látványosan javítja a szem alatti bőr állapotát is.

A legjobb eredmény elérése érdekében csak dörzsöljük az aloe vera gélt közvetlenül az érintett bőrfelületre és masszírozzuk addig, amíg teljesen fel nem szívódik.

joghurt1

 

Joghurt

A joghurtban lévő tejsavak segítik a bőrünk savköpenyét helyreállítani, a külső behatásokkal szemben ellenállóbbá teszi és a joghurt ráadásul hidratálja is bőrünket.

A tejsav gyengéden leradírozza az elhalt hámsejteket. Ha a bőr elszíneződésétől szeretnénk megszabadulni, készítsünk a joghurtból tápláló maszkot, úgy hogy keverjünk össze 1-2 evőkanál joghurtot egy pár csepp citromlével, egy kiskanál mézzel és hagyjuk fent a bőrünkön 20 percig, majd öblítsük le. A joghurtos pakolás két hónapi rendszeres használatával enyhíthetjük, fakíthatjuk az öregségi barna foltok erősségét

 sargarepa

A-vitamin (retinol)

Az  A-vitamin kúraszerű alkalmazásával az öregségi foltok kialakulása késleltethető, megszüntethető A retinol csökkenti a kollagén lebomlását ezáltal serkenti az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, felgyorsítja a sejtek megújulását, feszessé teszi és felfrissíti a bőrt. Ezért hatékonyan használhatják azok, akik hajlamosak az öregségi foltok kialakulására. Azonban a rendszeres alkalmazása bőrérzékenységet okozhat. A kúra alatt fokozottan figyeljünk arra, hogy megfelelő fényvédő krémet használjunk.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

2 Responses

    • angelitkristaly

      Kedves Andrea! Sajnos ezt a terméket nem ismerem, de a fényvédő krémek használata mindenképpen előnyős és mellette még érdemes kipróbálni a természetes anyagokat is. A foltok teljesen nem megszüntethetők, de halványíthatók. Köszönöm, hogy olvasta az oldalamat.Üdvözlettel: Angelit

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .