A frissen préselt zöldség- és gyümölcslé a reggel fénypontja

gyumolcsle-facsaras

A gyümölcscentrifuga és a kereskedelemben kapható egyéb eszközök kiválóan alkalmasak arra, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből préseléssel, vagy facsarással egészséges és friss leveket nyerjünk. Ebben a formájában a kapott lé már könnyen emészthető és segíti az energiaszintünket rövid idő alatt revitalizálni. Ha reggelente ezzel kezdjük a napot olyan természetes energiabombához juttatjuk szervezetünket, hogy kávét és egyéb reggeli élénkítőket el is felejthetjük.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a nyersen elfogyasztott gyümölcsökben és zöldségekben lelhető fel a legtöbb tápanyag. Tudnunk kell, hogy az ételeinkben található értékes és érzékeny mikrotápanyagok (vitaminok, ásványianyagok, nyomelemek) a főzés és feldolgozás hatására sérülnek, elpusztulnak.

Amikor úgy döntünk, hogy elkezdjük a zöldség- és gyümölcsleveket nyersen fogyasztani, az étkezési szokásainkba egy minőségi változást viszünk, amivel a lehető legtöbb mennyiségű tápanyagot juttathatjuk a szervezetünkbe.

Nemzetközi és hazai táplálkozási tanácsadók javaslata alapján naponta 6-8 alkalommal kellene fogyasztanunk zöldséget és gyümölcsöt. Szerintem a hétköznapokban erre sokunknak nincs lehetősége, de a turmixok fogyasztásával a kívánt napi mennyiséget könnyedén tudjuk teljesíteni.

Egyszerűen csak azt kell látnunk, hogy könnyebb sok gyümölcs illetve zöldség levét meginni, mint mindet megenni.

Mi szól a mellett, hogy sok-sok zöldséglevet és gyümölcslevet igyunk? 

  • A legnagyobb érv, amivel megnyernek elsőre bennünket, hogy nagyon finomak és variálhatók. Mindenki a saját ízlésének megfelelő juice-t készítheti el.
  • A zöldségek és gyümölcsök minden tápanyaga felszívódik szervezetünkbe a léfacsarás, préselés segítségével, így emésztőrendszerünket nem terheljük meg.
  • Lé formájában, eltudjuk fogyasztani azt a mennyiséget, amit naponta egészségünk érdekében meg kellene ennünk. Ez a mennyiség egy-két pohárnyi zöldség, vagy gyümölcslének felel meg.
  • A gyerekekkel is így könnyedén megitathatjuk a számukra elegendő vitaminmennyiséget.
  • Egy jól záródó pohárban a napi szükséges mennyiséget magunkkal vihetjük a munkába.
  • Vacsoravendégeket várva pillanatok alatt könnyedén tudunk egzotikus koktélokat készíteni frissen facsart gyümölcsökből és zöldségekből. Alkoholos változatban is elkészíthetjük ezeket.

Biztos mindannyian már sokat olvastunk, hallottunk a facsarás előnyeiről, de ez mind nem számít addig, amíg nem kezdjük el minden napunkba beépíteni a nyers zöldség, gyümölcslevek rendszeres fogyasztását. A különbséget csak ekkor fogjuk megérteni. Higgyünk a saját tapasztalatunknak.

A frissen préselt zöldség és gyümölcslé összehasonlítása a dobozossal

Az üzletek polcain sok-sok gyártó kínál 100% os ipari gyümölcslevet, de a különbség nagy a kettő között. A polcokról leemelt gyümölcs- és zöldséglevek, adalékanyagokat tartalmaznak, tartósítva vannak. A pasztörizálás (magas hőfokon kezelés), elpusztítja a tápanyagokat és vitaminokat a gyümölcslében.

Fontos tudni, hogy némely gyümölcs cukortartalma igen magas így a cukorbetegek mindig kérjék ki a kezelőorvosuk véleményét, mert megzavarhatja a vércukorszintjüket.

Az általunk centrifugált gyümölcs és zöldséglevek nem csodaszerek, a betegségeket nem képesek meggyógyítani, de immunrendszerünket erősítik és ez által a betegségek megelőzésében sokat tudnak segíteni

fotó: Bigstockphoto

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .