Nyári meleg napokon gyorsan elkészíthető, könnyű étel a mézes-mustáros csirkemell, köles körettel.
A megszokott köreteink (burgonya, rizs) helyett érdemes kipróbálni egy feledésbe merült egészséges gabonafélét, a kölest is. Sok jótékony hatása ismert, kiváló lugósító, magas a rosttartalma, ezért könnyen emészthető. Ennek köszönhetően a gyomor egyik legjobb gyógyszere. Ezen kívül tisztító és salaktalanító hatása is van. A kötőszövet állapotára is jótékonyan hat, kedvező a bőrre, hajra, körömre, a szem és fogak állapotára is.
A kölest a paleoétkezés követői és diétázók is jól beilleszthetik étrendjükbe, mert a jóllakottság érzetét kelti, így hosszabb időre csökkenti az éhségérzetet. Mind sós, mind édes változatban és elkészíthetjük.
Mézes-mustáros csirkemell, köles körettel.
Hozzávalók:
- ½ kg csirkemell
- 2 evőkanál olívaolaj, (kókuszzsír)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál méz (juharszirup, agave szirup)
- 1 evőkanál mustár
- só
- bors
- cocomas,
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A csirkemellett csíkokra vágjuk és az olívaolajon addig sütjük, míg kifehéredik. Rátesszük a mézet, mustárt és kicsit tovább pároljuk. A fokhagymákat fokhagymazúzóval összezúzzuk, sózzuk, borsozzuk és a fokhagymával együtt tovább főzzük. Ráöntjük a tejszínt és hozzákeverjük a keményítőt. Néhány perc alatt készre pároljuk.
A kölest alaposan megmossuk és ha finomabban szeretnénk elkészíteni, akkor a párolás előtt egy kevés hagymás olajon megpirítjuk. majd ízlés szerint sózzuk. (Egy kisebb vöröshagymát apróra, vágunk és 2 evőkanál olajon üvegesre dinszteljük) Ügyeljünk az arányokra. 1 adag köleshez 2 és fél adag forróvíz szükséges.
Újra felforraljuk és a tűzhelyet takarékra vesszük, és fedő alatt puhára pároljuk. Amíg a folyadékot felszívja néhányszor átkeverjük. Ha már megpuhult, levesszük róla a fedőt, és egy kicsit még főzzük, így nem lesz ragadós a kása. Lefedve hagyjuk kihűlni. Ha hosszabb ideig hagyjuk állni, a köles állaga pergős lesz.








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.