Mézes-mustáros csirkemell, köles körettel

köles6

Nyári meleg napokon gyorsan elkészíthető, könnyű étel a mézes-mustáros csirkemell, köles körettel.

A megszokott köreteink (burgonya, rizs) helyett érdemes kipróbálni egy feledésbe merült egészséges gabonafélét, a kölest is. Sok jótékony hatása ismert, kiváló lugósító, magas a rosttartalma, ezért könnyen emészthető. Ennek köszönhetően a gyomor egyik legjobb gyógyszere. Ezen kívül tisztító és salaktalanító hatása is van. A kötőszövet állapotára is jótékonyan hat, kedvező a bőrre, hajra, körömre, a szem és fogak állapotára is.

A kölest a paleoétkezés követői és diétázók is jól beilleszthetik étrendjükbe, mert a jóllakottság érzetét kelti, így hosszabb időre csökkenti az éhségérzetet. Mind sós, mind édes változatban és elkészíthetjük.

Mézes-mustáros csirkemell, köles körettel.

köles hússal2

Hozzávalók:

  • ½ kg csirkemell
  • 2 evőkanál olívaolaj, (kókuszzsír)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz (juharszirup, agave szirup)
  • 1 evőkanál mustár
  • bors
  • cocomas,
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A csirkemellett csíkokra vágjuk és az olívaolajon addig sütjük, míg kifehéredik. Rátesszük a mézet, mustárt és kicsit tovább pároljuk. A fokhagymákat fokhagymazúzóval összezúzzuk, sózzuk, borsozzuk és a fokhagymával együtt tovább főzzük. Ráöntjük a tejszínt és hozzákeverjük a keményítőt. Néhány perc alatt készre pároljuk.

A kölest alaposan megmossuk és ha finomabban szeretnénk elkészíteni, akkor a párolás előtt egy kevés hagymás olajon megpirítjuk. majd ízlés szerint sózzuk. (Egy kisebb vöröshagymát apróra, vágunk és 2 evőkanál olajon üvegesre dinszteljük) Ügyeljünk az arányokra. 1 adag köleshez 2 és fél adag forróvíz szükséges.

Újra felforraljuk és a tűzhelyet takarékra vesszük, és fedő alatt puhára pároljuk. Amíg a folyadékot felszívja néhányszor átkeverjük. Ha már megpuhult, levesszük róla a fedőt, és egy kicsit még főzzük, így nem lesz ragadós a kása. Lefedve hagyjuk kihűlni. Ha hosszabb ideig hagyjuk állni, a köles állaga pergős lesz.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .