A cukorfüggőség jelei lehetnek

posted in: egészség, Egyéb | 0

cukor függőség

A túl sok cukor fogyasztása káros az egészségre. A túlzott cukor megemeli a vércukorszintet, növeli az éhségérzetet és végül, súlyproblémákhoz és krónikus betegség kialakulásához vezet. A cukor károsítja az agyat,  a szívet, és tulajdonképpen az egész szervezetet. Ha nem változtatunk az életvitelünkön, akkor a közeljövőben 3 emberből egyet érinteni fog a cukorbetegség. Tudnunk kell, hogy a cukor az agyi hormonokra ugyanolyan „jóérzés” hatással van, mint a drogok. A cukorfüggőség nem különbözik a kábítószer-, vagy alkohol-függőségtől.

A leküzdéséhez a kulcs a függőség elfogadása  és az öntudat. Ha elfogadjuk, hogy  problémánk van, és hajlandóak vagyunk  tenni valamit ez ellen, akkor kiléphetünk a rossz szokás hatalma alól és csak idő kérdése, hogy letudjunk mondani a túlzott cukorfogyasztásról.

A cukorfüggőség tünetei

Ha egészségtelen cukros ételeket fogyasztunk, az még nem jelenti azt, hogy cukorfüggők lennénk. Az egészséges táplálkozás része az ésszerűség határain belül a szénhidrát is. Határozott jele a függőségnek az önkontroll hiánya. Ha a szervezetünk fizikailag vágyik a szénhidrátra, elveszítjük a kontrollt, és többet eszünk annál, mint amennyit szándékoztunk. Ha nem tudjuk megállni, hogy egyszerre ne együnk meg egy  egész zacskó cukrot, vagy egy tábla csokit, akkor már résen kell lennünk, mert már lehet, hogy rabjai vagyunk a cukornak. Ezek ugyanis az alacsony vércukor tünetei, amely párosulhat szédüléssel, remegéssel is, és még több édesség után kutatunk, hogy újra magas legyen a cukorszintünk.
Fontos, hogy ne használjuk az édességeket érzelmi mankónak és vigasztalódni sem csokival próbáljunk.

Cukor okozta másnaposság:

Ha egy nagyobb adag sütemény, egy zacskó cukor, vagy egy tábla csokoládé elfogyasztása után fejfájást, fáradtságot, álmosságot, vagy puffadást tapasztalunk. Vagy netán  fáradtnak érezzük magunkat gondolhatunk arra, hogy szervezetünk a súlyos cukorfüggőséget jelzi. Ha nem bízunk magunkban, akkor távolítsuk el otthonunkból az édességeket.

A sós snackek utáni sóvárgás

Az egészséges szervezetet az egyensúly megteremtésére törekszik. A legtöbb diéta azonban éppen ezt a kényes egyensúlyt borítja fel. Ha a fogyókúránk tiltja a szénhidrát bevitel, szervezetünk vágyik a sós nassolni valók után.  A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a sós rágcsálnivalók ártalmatlanok, de ez nem így van, mert ha megmagyarázhatatlan vágyat érzünk sós rágcsálnivalók iránt az annak a jele, hogy a testünk kétségbeesetten keresi az egyensúlyt a nátrium és a cukor bevitele között. Azzal hogy, szabályozza a nátrium fogyasztását  a szervezetünk nem vágyik az  édesség után annyira.

A megmagyarázhatatlan fáradtság

A megmagyarázhatatlan fáradtság okát is a cukorfüggőség okozhatja. Ha fáradtak vagyunk egy hosszú nap után az normális. De ha fáradtságérzést már az ébredés pillanatban érezzük és egész napunkat végig kíséri ez annak a jele is lehet, hogy túlzottan sok cukrot fogyasztottunk.

Hogyan tudunk a cukorfüggőségtől szabadulni?

Leghatásosabb, ha fokozatosan lépésről-lépésre haladunk.

Próbáljunk meg minden héten egyre kevesebb édes ételt fogyasztani. Például hagyjuk el a desszertet vacsora után, vagy csökkentsük a cukrot a kávénkban, teánkban és egy idő után már nem is érezzük szükségesnek a cukor ízét. Nem kell abbahagyni az édességek evését, csak próbáljunk más forrásból hozzá jutni. Alternatív módon cukor és csoki helyett együnk friss bogyós gyümölcsöket vagy zabpelyhet gyümölcspürével. Gondolkodhatunk szárított, fagyasztott gyümölcsökben, vagy a befőttekben is (túl sok hozzáadott cukor nélkül). Egy pohár alacsony zsírtartalmú tej, vagy alacsony cukortartalmú joghurt is segíthet.

Igyunk naponta legalább 2 liter vizet.

Vásároljunk cukor nélküli élelmiszereket és a kész termékekből  használjunk egyre kevesebbet, mert nagyon sok cukrot tartalmaznak. Az ajánlott cukormennyiség egy napra a nők esetében nem több mint 6 kiskanál, azaz 100 kalória, a férfiaknak pedig legfeljebb 9 kiskanál, azaz 150 kalória.

Az éhség érzetet csökkenti, ha magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztunk, mert ezeket lassabban emésztjük meg, így hosszabb ideig tart a teltségérzetünk. Segít a cukor iránti sóvárgást leküzdeni. Együnk fehérjét sovány csirkehúsból, zsírszegény joghurtból, tojásból, dió- vagy babfélékből.

A rostos ételek fogyasztása is sok módon segít a cukorsóvárgással megküzdeni, mert teltségérzetet biztosít. A magas rosttartalmú ételek több energiát is adnak, mert nem emelik a vércukrot, így éhség érzetünket késlelteti.

A mesterséges édesítőszerekkel is bánjunk óvatosan, mert sokszor még több cukor iránti vágyat ébresztenek bennünk. Az egészségesnek hitt méz, a barna cukor és a nádszirup is majdnem ugyanolyan rosszak, mint a kristálycukor. Ezek a készítmények is megemelhetik a vércukrunkat.

Cukor más néven

Az élelmiszerek címkéjén cukor helyett megjelenő nevek. Íme néhány név, ami alatt cukor található:

  • agavészirup
  • barnarizs-szirup
  • magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
  • dextróz (szőlőcukor)
  • sűrített cukornádszirup
  • glükóz (szőlőcukor)
  • laktóz (tejcukor)
  • malátaszirup
  • melasz
  • szacharóz (étkezési cukor: nádcukor, répacukor, juharcukor)

A cukorfüggőségünkről leghatásosabban úgy tudunk megszabadulni, ha lépésről-lépésre alakítjuk ki az új szokásainkat. Törekedjünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, a sportos életmód kialakítására. Mivel mindannyian  mások vagyunk, így természetesen  mással érjük el számunkra a legmegfelelőbb eredményt is.

Első lépésként, próbáljuk meg cukor nélkül inni a minden napi kávénkat, teánkat……

Fotó: Bigstockphoto

 

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .