Ma azt találtam ki, hogy a tegnap főzött kocsonyához milyen finom lenne valami friss ropogós péksütemény. Lemenni a boltba viszont nem volt kedvem, mivel zuhog az eső, hát akkor csináljunk valamit. Csakhamar előkerült egy régi zsemlerecept és már szitáltam is a lisztet 🙂
25 dkg kenyérliszt pl. BL80
25 g friss élesztő
1.25 dl tej (langyos)
1 teáskanál cukor
1 kk só (púpozott)
3 ek vaj
Keverőtálba szitáljuk a lisztet. Kezünkkel mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a tejet, rászórjuk a cukrot és letakarva 10 percre, langyos helyre félretesszük.
Hozzáadjuk a sót és egy evőkanálnyi puha vajat, majd kézzel, vagy a robotgép dagasztókarjával tésztává gyúrjuk a hozzávalókat.
A tésztabucit liszttel hintett tálba tesszük és meleg helyen 45 perc alatt kelesztjük.
Átgyúrjuk a tésztát, hat egyenlő részre osztjuk, mindegyikből golyót gömbölygetünk és vajjal vékonyan kikent tepsire/ sütőlemezre sorakoztatjuk, tisztes távolságban egymástól.
Következik a második, ezúttal 30 perces kelesztés.
Közben a sütőt előmelegítjük: légkeverésen 180 fokra.
Kelesztés után kereszt alakban bevágjuk a zsemlék tetejét, bedugjuk a sütőbe és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Evőkanálnyi vajat olvasztunk és megkenjük vele a még forró zsemléket.
Én spriccelős olivaolajjal kentem meg és tökmagokat és köménymagokat is szórtam rá.
Nem bántam meg a fáradtságot. 🙂








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.