Süssünk császárzsemlét

posted in: Egyéb, Receptek | 0

Ma azt találtam ki, hogy a tegnap főzött kocsonyához milyen finom lenne valami friss ropogós péksütemény. Lemenni a boltba viszont  nem volt kedvem, mivel zuhog az eső, hát akkor csináljunk valamit. Csakhamar előkerült egy régi zsemlerecept és már szitáltam is a lisztet 🙂

25 dkg kenyérliszt pl. BL80
25 g friss élesztő
1.25 dl tej (langyos)
1 teáskanál cukor
1 kk só (púpozott)
3 ek vaj
Keverőtálba szitáljuk a lisztet. Kezünkkel mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a tejet, rászórjuk a cukrot és letakarva 10 percre, langyos helyre félretesszük.
Hozzáadjuk a sót és egy evőkanálnyi puha vajat, majd kézzel, vagy a robotgép dagasztókarjával tésztává gyúrjuk a hozzávalókat.
A tésztabucit liszttel hintett tálba tesszük és meleg helyen 45 perc alatt kelesztjük.
Átgyúrjuk a tésztát, hat egyenlő részre osztjuk, mindegyikből golyót gömbölygetünk és vajjal vékonyan kikent tepsire/ sütőlemezre sorakoztatjuk, tisztes távolságban egymástól.
Következik a második, ezúttal 30 perces kelesztés.
Közben a sütőt előmelegítjük: légkeverésen 180 fokra.
Kelesztés után kereszt alakban bevágjuk a zsemlék tetejét, bedugjuk a sütőbe és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Evőkanálnyi vajat olvasztunk és megkenjük vele a még forró zsemléket.

Én spriccelős olivaolajjal kentem meg és tökmagokat és köménymagokat is szórtam rá.

Nem bántam meg a fáradtságot. 🙂

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterredditpinterestby feather
Facebooktwitterby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .