Szegfűszeg:
A keleti orvoslásban a szegfűszeget és fahéjat már évezredek óta használják a fogfájás csillapítására, mert gyors enyhülést hoz. A két növény jótékony hatása azzal magyarázható, hogy az illóolajaik eugenolt tartalmaznak, amely nem csak érzéstelenítő és fájdalomcsillapító, de baktériumölő és fertőtlenítő hatású is.
Hogyan kezeljük fájós fogunkat, amíg a fogorvoshoz eljutunk?
Ha van, szegfűszegolajunk, mártsunk bele egy fültisztító pálcikát és kenjük be vele a fájós fogunk környékét.
Ha nincs, akkor rágjunk szét, vagy zúzzunk porrá 2-3 szem szegfűszeget, tartsuk a szájunkban (a fájós fog közelében) néhány percig, majd a darabokat köpjük ki.
A kúrát ismételjük meg naponta kétszer-háromszor.
Fahéj:
A fahéj is eugenolt tartalmaz a szegfűszeghez hasonlóan, így ha nincs otthon szegfűszeg csak fahéjrúd, vagy fahéjolaj, azzal is hasonlóan járhatunk el.
Mindkét fűszernövény olaja kicsit csípős ízű, így eleinte csípheti a nyálkahártyánkat, ha enyhíteni akarjuk a szegfűszeg és a fahéjolaj csípős ízét, egy kis olívaolajjal hígíthatjuk.
Fontos tudni, hogy ha nagy mennyiségben fogyasztjuk veseelégtelenséget okozhat, ezért máj- és vesebetegek, gyermekek, cukorbetegek és várandós, vagy szoptatós kismamák inkább ne alkalmazzák ezt a módszert.
Gyömbér:
Átmenetileg a gyömbérrel is enyhíthetjük a fájdalmat. Fájós fogunkra tegyünk egy darabka gyömbért és harapjunk rá, az enyhülés nem marad el.
Ha az előbbiek nincsenek kéznél a hagymafélék is csökkentik a kínzó érzést. Elsősorban a reszelt nyers vörös. és foghagyma hatásos, de a meleg sós vízzel is megfelelően megszüntethetjük a fájdalmat.
Ehhez 2 kanál sót keverjünk el egy pohár meleg vízben, ha feloldódott, öblögessünk vele.








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.