A fogfájás enyhítése fűszernövényekkel

Szegfűszeg:

A keleti orvoslásban a szegfűszeget és fahéjat már évezredek óta használják a fogfájás csillapítására, mert gyors enyhülést hoz. A két növény jótékony hatása azzal magyarázható, hogy az illóolajaik eugenolt tartalmaznak, amely nem csak érzéstelenítő és fájdalomcsillapító, de baktériumölő és fertőtlenítő hatású is.

Hogyan kezeljük fájós fogunkat, amíg a fogorvoshoz eljutunk?

Ha van, szegfűszegolajunk, mártsunk bele egy fültisztító pálcikát és kenjük be vele a fájós fogunk környékét.

Ha nincs, akkor rágjunk szét, vagy zúzzunk porrá 2-3 szem szegfűszeget, tartsuk a szájunkban (a fájós fog közelében) néhány percig, majd a darabokat köpjük ki.

A kúrát ismételjük meg naponta kétszer-háromszor.

Fahéj:

A fahéj is eugenolt tartalmaz a szegfűszeghez hasonlóan, így ha nincs otthon szegfűszeg csak fahéjrúd, vagy fahéjolaj, azzal is hasonlóan járhatunk el.

Mindkét fűszernövény olaja kicsit csípős ízű, így eleinte csípheti a nyálkahártyánkat, ha enyhíteni akarjuk a szegfűszeg és a fahéjolaj csípős ízét, egy kis olívaolajjal hígíthatjuk.

Fontos tudni, hogy ha nagy mennyiségben fogyasztjuk veseelégtelenséget okozhat, ezért máj- és vesebetegek, gyermekek, cukorbetegek és várandós, vagy szoptatós kismamák inkább ne alkalmazzák ezt a módszert.

Gyömbér:

Átmenetileg a gyömbérrel is enyhíthetjük a fájdalmat. Fájós fogunkra tegyünk egy darabka gyömbért és harapjunk rá, az enyhülés nem marad el.

Ha az előbbiek nincsenek kéznél a hagymafélék is csökkentik a kínzó érzést. Elsősorban a reszelt nyers vörös. és foghagyma hatásos, de a meleg sós vízzel is megfelelően megszüntethetjük a fájdalmat.

Ehhez 2 kanál sót keverjünk el egy pohár meleg vízben, ha feloldódott, öblögessünk vele.

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .