A szőlő a legegészségesebb őszi gyümölcsünk az alma mellett. Teljes értékű táplálék, mert mindent tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége van. Mivel a szőlőbogyók 80 % víz, kiváló vízhajtó, méregtelenítő hatása van.
A szervezet számára közvetlenül felhasználható szénhidráttartalma kiemelkedő. Ezen kívül a szőlő termése magasan tartalmaz még:
- A-, B-, C-, K-vitamint,
- káliumot,
- szelént,
- biotint,
- vasat,
- folsavat,
Sok fajtája ismert, színre és ízre is változatosak.
A fekete és vörös szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns.
Jó hatással van:
- vérszegénységre,
- idegrendszeri gondokra,
- fizikai gyengeségre,
- lábadozás idején,
- székrekedésre, aranyérre,
- gyulladásokra,
- májpangásra,
- gyomorhurutra,
- női gondokra,
- izomzatra, különösen a szívizomra
- hörgőasztmára, idült hörghurutra, tüdőtágulatra,
- szívbetegségre,
- csökkenti az érelmeszesedés kockázatát
Felhasználási területe igen sokrétű. Fogyasztjuk gyümölcsét, frissen és aszalva, vagy befőttként is eltehetjük télire. A levéből készíthetünk üdítőt és bort, magjából pedig sajtolhatunk olajat, vagy porrá is őrölhetjük.
Szőlőbefőtt készítése:
Készíthetjük egyszínűből, de látványosabb az üvegben ,ha tetszés szerint fehér és piros színű szőlőből készítjük.
Hozzávalók:
- Tetszés szerinti mennyiségű szőlő,
- szegfűszeg,
- édesítő (cukor vagy, ha diétásan készítjük xilit, eritrit),
- víz,
- pálinka, vagy rum.
Elkészítése: A szőlőt mossuk meg alaposan és a fürtöket szemezzük le úgy, hogy a szemeken maradjon egy kis szár (kis olló segítségével egyszerű leszemezni). Csak egészséges szemeket használjunk fel, mert így tartósabb lesz a befőttünk.
Készítsük el az üvegeket előre, úgy hogy főzzük ki őket, vagy egy kevés rummal, vagy alkohollal öblítsük át (Így sterilek lesznek). Minden üveget töltsünk meg vegyesen színes szőlőszemekkel. Tegyünk a tetejére néhány szegfűszeget és 1-1 kanál édesítőt, majd öntsük fel az üvegeket forró vízzel. Zárjuk le légmentesen az üvegeket és tegyük dunsztba a befőttjeinket. (dunszt: széles lábast töltsünk meg félig meleg vízzel, majd takaréklángon forrástól számított 4-5 percig dunsztoljuk az üvegeket. Tovább ne, mert a szemek megrepednek). Az üvegeket hagyjuk a forró vízben addig, míg ki nem hűlnek, és másnap tegyük őket a végleges helyükre. Télen nagyon jó lesz a ropogós szemeket elővenni.








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.