Augusztustól szeptemberig folyamatosan érik a kissé fanyar ízű, feketeszeder. A szedret megtalálhatjuk erdőkben, de nemesített változatát kiskertjeinkben is. Akár több méter hosszú indái is lehetnek. Gyümölcse a málnához hasonló, de színe sötétkékes feketés, melyet. a benne lévő antociánnak köszönheti.
Talán kevesen tudjuk, hogy a ribizlihez hasonlóan C-vitamin tartalma megfelelően elkészítve szörpnek, dzsemnek, vagy akár mélyhűtve is 75-85 %-a még hosszabb tárolás esetén is megmarad. De azért a legjobb frissen fogyasztani, hiszen a friss gyümölcs rejti a legtöbb vitamint és antioxidánst.
A feketeszederben található vitaminok, ásványi anyagok:
- C vitamin
- B1-vitamin,
- B6-vitamin, valamint
- magnézium,
- vas,
- kalcium,
- kálium,
- foszfor,
- cink,
- mangán,
- flavonoidokat is tartalmaz, (valószínű ezen összetevőknek köszönheti tumorellenes hatását)
- növényi rostban igen gazdag (zsírégető tulajdonsággal bír, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott,
- vizelethajtó hatású,(leveléből készített tea formájában)
- csökkenti a gyulladást,
- javítja a memóriát
- karbantartja a vércukorszintet és a vérnyomást,
- megelőzi a szív- és érrendszeri problémákat
A feketeszederből készíthetünk lekvárt, dzsemet, bort és szörpöt is, de sütemények finom kiegészítője is lehet.
Kedvcsináló a befőzéshez!
Szerintem a házi készítésű lekvárnál nem találunk finomabbat a boltok polcain sem. Akinek kedve van, nyugodtan álljon neki. Ne ijedjünk meg tőle, mert ma már nem kell egész délutánunkat a tűzhely mellett tölteni. A lekvárfőzéssel akár egy óra alatt végezhetünk is, ha dzsemfixet használunk. Cukortakarékos fajták is kaphatók. Én xilittel készítettem el és nagyon finom lett. Így ezt cukorbetegek és a paleokövetők is bátran fogyaszthatják, de természetesen cukorral is nagyon finom.
Elkészítése:
- 1,250 kg tiszta gyümölcs
- 30 dkg édesítő (cukor, eritrin, xilit)
- 1 tasak Dzsemfix Szuper 3:1
Elsőként készítsük elő a gyümölcsöt. Minél érettebb és egészségesebb gyümölcsöt válasszunk, amelyik fényes, sötétkékes színű, az a legmegfelelőbb. Majd szükségünk lesz még egy rozsdamentes edényre és steril üvegekre. Az üvegeket egyszerűen tudjuk sterilizálni. Mossuk ki alaposan őket, és tegyük be. a forró sütőbe 15-20 percre, majd a még forró, kész lekvárt töltsük bele az üvegekbe színültig és az üveget 5 percre állítsuk fejre. Az így képződő vákuum légmentesen zár majd. Ezzel a módszerrel garantáltan hosszú hónapokra tartósíthatjuk a lekvárunkat. Készíthetjük maggal együtt, de mag és héj nélkül is. Ebben az esetben át kell passzíroznunk egy kézi passzírozóval a gyümölcsöt. (Így tegyük: először főzzük néhány percig a szedret, hogy megpuhuljon, mert így könnyebb a passzírozás) Ha rusztikus lekvárt szeretnénk főzni, akkor a passzírozás elmarad. (Én átpasszíroztam)
Tippek:
Ne főzzünk nagy mennyiséget egyszerre Ha tehetjük, szép formájú üvegekbe töltsük a lekvárunkat, akár szép címkét is ragaszthatunk rá, így egyedivé varázsolhatjuk az éléskamránkat. Ajándéknak is kiváló, hiszen ki nem örül egy üveg, biztosan házi készítésű lekvárnak?








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.