Gyermekláncfű, más néven pongyolapitypang
A virág minden része hasznosítható és jótékony hatással van szinte minden szervünkre.! Legjobb méregtelenítő és májvédő hatású növényünk és első osztályú zsírégetők között tartják nyilván a tavasz hírnőkét, a gyermekláncfűvet. Káros mellékhatásai jelenleg nem ismertek.
Élénk sárga színű virágával hívja fel magára a figyelmet réteken, parkokban, kertekben, utak szélén. egyaránt.
Gyógyító hatása több száz éve ismert. Az egész növénynek magas a bórtartalma és a káposzta után a pitypangban található a legtöbb kálium. A levelei gazdagon tartalmaznak C-, A- és B-vitamint Kiválóan alkalmas a máj, epehólyag és vese kezelésére.
Csodát művelhetünk májunkkal, epénkkel, ha naponta néhány szálat elrágunk belőle. Megakadályozza az epekő kialakulását, segíti az epe termelését és serkentőleg hat az emésztésre is.
A már kialakult epekövet a virág friss szálai oldják és a vizelettel együtt fájdalommentesen távozik. Az anyagcsere-betegségek gyógyításához fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz.
A pitypang levele vízhajtó hatású, amely magas káliumtartalmának köszönhető.
Köszvény és reuma esetén is segíthet vértisztító hatása folytán. A gyermekláncfű virága kiváló lecitinforrás. A lecitin növeli az agy koncentrációját, és így hatással van az emlékezőképességünkre Három-négy hetes kúrával, a virág friss szálait fogyasztva a nyirokcsomó duzzanat is eredményesen gyógyítható. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.
Virágjából mézet, leveléből salátát készíthetünk. Szára is ehető, bár kicsit keserű ízű.
Méz készítése:
- 1-2 marék pitypangvirág,
- 1 liter víz
- 1 kg kristálycukor,
- 1 vaníliáscukor,
- kevés citromlé,
A friss virágokat az 1 liter vízbe tesszük és forráspontig hevítjük. Ha elkezd forrni lekapcsoljuk és lefedjük majd 24 órát állni hagyjuk. Másnap ismét tűzre tesszük és felmelegítjük, de nem forraljuk. A főzetet egy szűrőn keresztül leszűrjük a virágokat alaposan kinyomkodjuk. Az így kapott folyadékhoz hozzáadjuk a kiló cukrot, vaníliáscukrot, kifacsart citromlevét és lassú tűzön főzzük úgy, hogy időnként megkeverjük. Ha a méz sűrűségét eléri, üvegekbe töltjük és pár csepp propoliszt csöpögtetünk a tetejére. Ezzel tartósítjuk. Az üveget lekötjük és készen is van a finom egészséges mézünk.
Saláta készítése:
A gyermekláncfű zsenge leveléből még virágzás előtt egészséges finom saláta készíthető. Magában is, de más zöldségekkel, salátával keverve nyersen is fogyasztható. Salátaöntettel ízesíthetjük. Kiváló immunerősítő, mert sok C-vitamin található benne. Jó emésztésjavító és puffadásgátló hatása is ismert. A pongyolapitypang ajánlott napi adagja 4-6 g.








Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.