A rozmaringról amit tudni érdemes!

A rozmaring jótékony hatása az egészségre

 

A rozmaring egy ízletes és illatos fűszernövény, amely nemcsak az ételek ízét gazdagítja, hanem az egészségünkre is számos jótékony hatással bír. A rozmaringban található antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok és illóolajok segítenek megelőzni és kezelni különböző betegségeket, valamint javítják a testi és lelki közérzetünket. Nézzük meg, milyen előnyei vannak a rozmaringnak!

– A rozmaring javítja a kognitív képességeket, növeli a koncentrációt, a memóriát és a hangulatot. Emellett nyugtató, stresszoldó és kiegyensúlyozó hatású is. A rozmaring illóolaját belélegezhetjük, vagy teát készíthetünk belőle, hogy élvezzük ezeket az előnyöket.

– A rozmaring serkenti a vérkeringést, ezáltal javítja az oxigén- és tápanyagellátást a sejtekben. Ez segíti az izmok és a szervek működését, valamint megelőzi a hideg lábakat és a rossz keringéssel összefüggő problémákat. A rozmaring illóolaját masszázsolajba keverve átmasszírozhatjuk vele a lábunkat, vagy fürdővizet is készíthetünk belőle.

– A rozmaring fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatású, ezért használhatjuk fejfájás, migrén, ízületi gyulladás, hátfájás és menstruációs fájdalmak esetén. A rozmaring illóolaját homlokra vagy halántékra kenve enyhíthetjük a fájdalmat, vagy inhalálhatunk is vele.

– A rozmaring egészségessé teszi a hajat és a fejbőrt, serkenti a haj növekedését és megakadályozza a hajhullást. Ezenkívül csökkenti a fejbőr viszketését és a korpásodást is. A rozmaringból készült teát hajöblítőként használhatjuk, vagy pakolást is készíthetünk belőle olajjal keverve.

– A rozmaring gyulladáscsökkentő hatású, ezért hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint a bőrirritációk, a pikkelysömör vagy a pattanások. A rozmaringteát nemcsak inni lehet, hanem fürdővízbe is tehetjük, vagy borogatást is készíthetünk belőle.

– A rozmaring csökkenti a mellrák kockázatát, mivel szabályozza az ösztrogén egyensúlyt. A napi egy csésze rozmaringtea védelmet nyújt a mellrák ellen.

 

A rozmaring tehát egy igazi csodanövény, amelynek rendszeres fogyasztása vagy használata számos módon javíthatja az egészségünket. Próbáljuk ki magunk is ezt az aromás gyógynövényt!

 

Források:

https://drtihanyi.com/hazi-praktikak

https://www.hazipatika.com

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .