Hét házi gyógymód a megfázásra

Házi gyógymódok megfázásra

Ne nyúljunk azonnal gyógyszer után, ha a meghűlés kellemetlen tünetei, a köhögés, torokfájás és az orrfolyás gyötör bennünket. A természetes, kíméletes gyógymódok is segíthetnek a gyógyulásban.

Ha megfogadjuk a nagyanyáink bölcsességét, hogy a meghűléssel nem rohanunk azonnal az orvoshoz vagy a patikába, szintetikus gyógyszerekért. A piac és a herbáriák is tele vannak természetes, gyógyhatású zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel, gyógynövényekkel. Használjuk őket bátran, próbáljuk ki a következő recepteket a kellemetlen tünetek kíméletes kezelésére!

Fűben-fában van az orvosság.

Torma:

Fogyaszthatjuk ősszel és télen is, ha bírjuk a csípőset. Frissen lereszelve kitisztítja a hörgőket és allil-izotiocianát nevű vegyületének hatására képes az arcüregekben lévő dugulást is enyhíteni.

Erős paprika:

A benne található kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket, segíti a váladék eltávolítását, tehát néhány karikával nyugodtan ehetünk belőle.

Gyömbér:

Indiában és Kínában évszázadok óta használják a természetes vírusölő tulajdonsága miatt köhögéscsillapításra, a torokfájás enyhítésére.

Készítsünk gyömbéres teát úgy, hogy tegyünk egy darabka friss gyömbért forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Az erős főzetet szűrjük le és ízesítsük mézzel, citrommal.

Vöröshagyma :

A népi gyógyászat első számú sztárja, az asztma ellenszere. Kitisztítja a hörgőket, levével az arcüregekben fellépő dugulás is csökkenthető és a tüdőgyulladás kezelésében is beválik.

Többféleképpen is felhasználhatjuk.

Préseljünk ki néhány fej vöröshagyma levét, ízesítsük frissen facsart narancs-, vagy grapefruitlével.

A hagymateához két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liternyi vízben. Ízesíthetjük mézzel, kókuszvirágcukorral vagy más természetes édesítőszerrel, és egész nap kortyolgathatjuk.

Lándzsás útifű:

Torokgyulladásra kiváló, mert baktérium- és vírusölő hatással bír.

Két teáskanál szárított lándzsás útifűlevelet tegyünk egy csésze hideg vízbe. Egy-két óra hosszat hagyjuk állni, szűrjük le, majd kicsit melegítsük. Naponta többször gargarizáljunk vele, vagy igyunk kisebb kortyokban belőle.

Orvosi zsálya:

A kamillához hasonlóan a zsályát is évszázadok óta alkalmazzák a népi gyógyászatban. Legfontosabb hatóanyagai az illóolajok, a cser- és keserűanyagok, illetve a flavonoidok. Baktérium- és vírusölő, valamint emésztésserkentő tulajdonsággal is bír.

Készítsünk zsályateát: 1-2 teáskanálnyi szárított vagy friss zsályát öntsünk le 2-2,5 dl forrásban lévő vízzel. Hagyjuk tíz percig ázni, majd szűrjük le. Igyunk naponta 2-3 csészével, amit ízesíthetünk mézzel és citrommal.

Feketeretek:

Köhögésre régóta használják, mert segít felszaggatni a váladékot. Hámozzuk meg a retket, reszeljük le a húsát, és csorgassunk rá mézet, majd keverjük össze és hagyjuk állni egy napig, majd kanalazzuk be.

A gyógynövények alkalmazása mellett pihenjünk sokat, hogy minél gyorsabban kiheverjük a betegséget, de közben ne feledkezzünk meg a szellőztetésről és a gyakori és alapos kézmosásról sem!

  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .