Az A bizonyos brassói aprópecsenye

posted in: Egyéb, Receptek | 0

Amerre megyünk az országban a brassói mindenkinek mást jelent  Például Csornán mikor brassóit kértem egyfajta tokányt hoztak ki, ami persze nem volt rossz, csak éppen nem brassói 🙂  nem az A brassói.

A brassóiról rengeteg legenda kering – hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is vannak nagyon hasonló receptek, de a ma ismert brassói elődjét a Mátyás Pincében készítette először Papp Endre az ötvenes években. Állítólag fontos esemény előtt álltak, de nem kaptak más húst, csak némi sertésfarkat, így azokról vagdosták le a húst. Akkor még nem sült burgonyakockával, hanem zsírban pirított krumplival tálalták. Egy később megjelent szakácskönyvben Papp meg is jelentette az ő brassóijának a receptjét – a mienkhez nagyon hasonlít, annyi csak a különbség, hogy fokhagyma helyett vöröshagymát használ, és nem kockaburgonyával, hanem hagymás, tört krumplival tálalja. De nekünk nagyon kell a brassóiba a sült krumpli és a rengeteg fokhagyma 🙂 vagyis jó sok.

Nézzük most meg, ahogy az igazi brassói készül a Nosalty videóján és receptjén. Bár én azért egy kis majorannát is teszek bele 🙂

  1. A húst felkockázzuk, a kétfajta szalonnát szintén.
  2. A szalonnát zsírjára pirítjuk, a pörcöket kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron nagy lángon kicsit megpirítjuk a húskockákat. Ha már kis színt kaptak, akkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd mehet hozzá a kis kockára vágott paradicsom és felkarikázott paprika.
  3. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, és kis lángon, lefedve, időnként megkavarva kb. 90 percig főzzük. Ha szükséges lenne, időnként önthetünk alá egy pici vizet, de ne sokat, mert a sűrű szaft a lényeg.
  4. Mikor már majdnem készen van, forró olajban kisütjük a kis kockára vágott krumplikat, majd szűrőpapírra szedjük.
  5. Ha a hús megpuhult, visszaöntjük az edénybe a szalonnapörcöket, hozzáadjuk a forró krumplit, összekeverjük, és azonnal tálaljuk.
  • Share on Tumblr
Facebooktwitterby feather
Facebooktwitterredditpinterestby feather

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .